Saaremaa rahapada osutus Eesti väärtuslikemaks aardeleiuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks teine rahapada Tallinnas arheoloogiamuuseumis.
Üks teine rahapada Tallinnas arheoloogiamuuseumis. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Augusti keskel Saaremaalt Kaarma vallast leitud ligi tuhande mündiga rahapada osutus Eesti väärtuslikumaks aardeleiuks, kuna selle maksumus küündib miljoni kroonini.

«See aardeleid on väärtuse poolest suurim, mis viimaste aastate jooksul leitud,» kinnitas muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste peainspektor Ants Kraut, kirjutas Meie Maa.

Krauti sõnul määras ekspertkomisjon enam kui 900 hõbemündist koosneva rahapaja väärtuseks miljon krooni. Seaduse järgi kuulub sellest pool leidjale.

Sellele, et tegu on ainulaadse leiuga, viitab ka see, et muinsuskaitsjad küsivad valitsuselt esimest korda leiutasu maksmiseks raha. Seni on suurim muinsuskaitseameti poolt leidjale makstud summa olnud 50 000 krooni ehk kümme korda väiksem.

Kuigi eksperdid pole lõplikke tulemusi veel avalikustanud, on teada, et Rootsi ja Saksa päritolu mündid pärinevad valdavalt 17. sajandi teisest poolest. Kõige noorem münt on 1710. aastast ehk Põhjasõja perioodist ning ajast, mil Eesti ala läks Vene riigi koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles