Politsei naljalood: reetlik peeretus, autovargad osutusid hoopis kurtideks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Mida peaks politsei tegema, kui helistab inimene ja teatab, et kui pronkssõduri-jama Eestis ei lõpe, sõidab tema turistiviisaga Moskvasse ja hakkab protestiks Punasel väljakul alasti ringi jooksma, küsivad Marko Püüa ja Risto Berendson.

Konkreetselt selle ähvardajaga polnud politseil midagi peale hakata, sest inimene ei pannud toime midagi ebaseaduslikku. Küll on aga lõppevast aastast meelde tuletada nii mitmeidki naljakaid vahelejäämisi.

Näiteks Jõgeval, kus politsei otsis taga vanglakaristusest kõrvale hoidvat meest. Kontrollima mindi ka korterit, kus elas tagaotsitava elukaaslane, kes oli ise mehe suhtes kriminaalasja algatada lasknud. Politseinikud leidsid eest sigaretivinguse ja läppunud õhuga korteri, kus perenaine köögis koos tuttava mehega viina võttis.

Kuigi naine väitis, et ei tea tagaotsitavast midagi, soovitas vindine tuttav, karvakasvanud ja räpase olekuga mees politseinikele, et nood igaks juhuks siiski riidekappi vaataksid. Veel enne kui kapiuks avada jõuti, kostis sealt karu moodi norskamist. Tagatipuks lasi end kappi peitnud ja unne vajunud tagaotsitav veel mehise kärtsu kõhutuult, nii et hais juba iseenesest mehe peidukoha reetis.

Vahelejäämised

Sama halenaljakalt jäi Põlvamaal Mooste vallas vahele pisivaras, kes üritas kinnisvaraportaalis oma korterit maha müüa. Müügikuulutuse illustratsiooniks lisatud fotodel oli ka jalgratas, milles internetis uudistanud isik aga endalt varastatud sõiduvahendi ära tundis. Kui konstaabel asja kontrollima läks, selgus, et kahtlusel oligi alust.

Selle kõrval paistab juba täiesti tavalise loona liiklusavarii salgamise katse Viljandimaal. Noorukitel õnnestus enne politsei tulekut küll avariipaigalt lahkuda, kuid õnnetul kombel unustas üks neist mobiiltelefoni mahajäetud autosse. Kui politseinike nähes sellele SMS tekstiga «Mine tee homme politseisse avaldus, et auto ärandati» saabus, oli ülejäänu vaid paberite vormistamise küsimus.

Valgas jäi aga vahele roolijoodik, kes äratas öösel politseipatrulli tähelepanu sellega, et sõitis ringi vilkuvate ohutuledega. Arvates, et inimene vajab abi, peatasid politseinikud auto. Lõbusas tujus vene noormees teatas aga, et pani ohutuled peale, sest on purjus ja seega teistele ohtlik.

Roolijoodikutega juhtubki keskmisest rohkem naljakaid lugusid. Näiteks suvel Saaremaal, kus napsine Õlletoobri külastaja otsustas autoga koju sõitma hakata. Kuid nähes ees ootavat politseiautot, peatus äkiliselt ja ronis kõrvalistmele. Kui ligitulnud politseinik küsis, kus juht on, vastas too enesekindlalt: «Ei mina täpselt tea, oli mingi Kaupo, kes metsa jooksis.»

Nii passis mees veel mitu tundi, enne kui arvas end olevat kindla, et politsei tõepoolest lahkus. Ja oh seda üllatust, kui liikuma hakates seesama politseiauto jälle ette keeras ning sama politseinik juhiakna juurde astudes ütles: «No Kaupo, tule nüüd autost välja!»

Tõsisemaks kiskus lugu Võrumaal, kus alaealine neiu Antsla vallas sõiduauto Mazda 6 ärandas ja üheksa endavanust sõpra sellega lõbusõidule kutsus. End autosse pressinud laste jaoks muutus olukord aga tõsiseks siis, kui autoroolis olnud 17-aastane noormees ja tema süles istunud ning rooli hoidnud ärandaja maantee ääres asuvasse vanasse lattu läbi majaseina sõitis.

Õnneks sai vaid üks neiu kergemalt vigastada. Ent kümme inimest ärandatud sõiduautos oli omamoodi rekord. Vaid veidi hiljem tabati sama 17-aastane autohuviline neiu taas ärandatud auto, seekord Žiguli roolist.

Siinkohal ei saa mainimata jätta kahel korral Tartumaal autoroolist tabatud pimedat noorukit, kellele lihtsalt meeldivat autoga sõita. Vaja on vaid sõpru, kes kõrvalt juhendaksid, millal ja kuhu keerata. Kusjuures, ühel korral vahele jäädes oli pime 20-aastane Kristjan tagatipuks veel purjus.

Jaburad avaldused

Mõnigi kord peab politsei tegelema ka pealtnäha mõttetute juhtumitega. Nii juhtus Tartus, kus ühel öösel teatati juhtimiskeskusesse ööklubist tulnud telefonikõnes, et kaks vaimulikku meest olid seal ära söönud kliendi tellitud pelmeenid. Olukord lahenes siiski rahulikult, sest teolt tabatud vaimulikud võtsid kuulda kliendi soovitust vähemalt salat temale jätta.

Või siis teine telefonikõne Tartu kesklinna pubist. Helistaja teatas, et äsja saabus sinna piltilus tüdruk koos sõbrannaga ja õige peale järgnes neile «väga-väga kole mees», kes seda piltilusat neidu suudles. «Ei ole võimalik, et nii ilusal tüdrukul on nii kole poiss-sõber,» põhjendas helistaja politsei poole pöördumist.

Veel? Mida teha, kui inimene teatab ametlikult esitatud avalduses, et pliit ajab tema Haapsalu kodus liialt palju vingu sisse? Ja et tema arvates on asjaga seotud bolševikust naaber, kes nii kuulsa kommunisti Lev Trotski permanentse revolutsiooni teooriat ellu viib?

Samavõrd absurdne oli olukord Võrus valjult mängiva muusika peale väljakutse saanud politseinikele, kes palusid rahurikkujal korteriuks avada, kuid vastuseks kuulsid hoopis ähvardust, et kui nad ei lahku, kutsutakse neile politsei.

«Hallo, politsei, tulge kohe siia, minu korteri ukse taga laamendatakse ja ähvardatakse sisse murda,» kuulsid korrakaitsjad öist muusikanautlejat telefonisse rääkimas. Üllatunud konstaablid suundusid esimese korruse korteri akna taha ja sealt avanes neile humoorikas pilt.

40-ndates eluaastates meesterahvas seisis keset tuba, hoidis telekapulti kõrva ääres ja teeskles politseisse helistamist. Nähes akna taga tõesti politseinikke, lubas melomaan häbenedes muusika siiski vaiksemaks keerata.

Mõnikord kipuvadki olukorrad käest minema. Nii nagu juhtus Pärnus purupurjus ja kõndimisvõimetu meesterahvaga, kes politseibussi tõsteti ja kainestusmajja sõidutati. Seal astus mees kõigi imestuseks kindla sammuga kainestusmaja ukseni ja üritas seda taskust võetud võtmetega avada. Tema selja taga seisnud politseinike küsimuse peale, mida too teeb, vastas üllatunult mees, kes arvas, et oli koju jõudnud: «Aga mida teie siin teete?»

Kuid mõnikord kipuvad pealtnäha naljakad olukorrad kaunis tõsiseks kiskuma. Näiteks Jõhvis, kus kohalike inimeste tähelepanu pälvis üle

50-aastane mees, kes tavatses käia linna keskväljakul kindral Tõnissoni mälestusmärgi juures tantsimas.

Seejuures kandis mees kas päkapikumütsi või jänesekõrvu, muusikat kuulas aga kõrvaklappidest. Asi pöördus tõsiseks, kui konstaabel mehele sellise kombe kohatust mainis ja lahkuda palus.

Seepeale küsis mees kohalikust linnavalitsusest videosalvestist, kust näha, et ta tantsides midagi ebaseaduslikku ei teinud. Sellest pidanuks saama mehe kohtule esitatud kaebuses oluline asitõend.

Videosalvestis jäi mehel küll saamata, kuid sellest hoolimata teatas Tartu halduskohus, et politseiniku korraldus oli ebaseaduslik. Tõsi, politsei vastu esitatud 50 000-kroonine kahjunõue jäeti rahuldamata. Ja senise keskväljaku asemel valis tantsusõber enda esinemiskohaks Jõhvi sissesõidul asuva siili kuju esise.

Piinlikud lood

Väga tõsiseks kippus olukord aga Tallinnas Pelgulinnas, kus politseinikel jäi pimedas silma kolm auto ümber askeldavat meest, keda peeti varasteks. Kui ükski kolmikust politsei hüüetele ei vastanud, pisteti lähimale neist teenistusrelv nina alla. See mõjus ja arvatavad vargad suruti pikali.

Asja arenedes said haarangu korraldanud politseinikud aga aru, et kinnipeetud oli kurdid ja seetõttu jäidki nende eelnevad valjuhäälsed käsklused tähelepanuta. Nagu selgus, oli ühel neist vaja kiiresti Tartusse jõuda ja teised kaks olid seetõttu tulnud sõbrale appi autot putitama.

Kuidas aga suhtuda mehe kaebusesse, et ta oli ühes Pärnu intiimsemat sorti lõbustusasutuses teatud teenuse eest küll raha maksnud, kuid polnud naisterahvalt teenust saanud? Tuleb lihtsalt talle selgitada, et tegelikult maksis mees mitte suguühte, vaid privaatse striptiistantsu eest.

Selles valguses tundub suisa nutikas Tallinnas tegutsenud pisivaras, kes keskendus kaubanduskeskustes Põltsamaa veinide joomisele. Esimest korda tegi 40-aastane Maksim seda 29. mail, kui ta kaubanduskeskuses otse müügileti juures kaks pudelit Põltsamaad alla kulistas ja turvatöötajad ta keskuse juures pingilt magamast leidsid.

Juba järgmisel hommikul astus Maksim sisse teise Tallinna kaubanduskeskusesse ja tühjendas seal veinipudeli kahe minutiga. Pärastlõunal oli mees aktsioonis uues kohas, kus ta jõudis enne vahelesegamist endale sisse kallata kolm pudelit Põltsamaad.

Sellise vägitüki järel pidi mehe üles turgutama juba kiirabi. Ent see ei olnud veel kõik. Järgmise päeva hommikul oli mees neljandas kaubanduskeskuses ja kummutas sisse kaks pudelit veini. Nagu turvasalvestiselt näha, kulus Maksimil ühe pudeli manustamiseks umbes 20 sekundit.

Ent toredama lõpuga lugusid oli lõppeval aastal samuti. Näiteks Sillamäel, kus päästeamet sai ühel hommikul naiselt hädakõne, kus too palus kinni püüda nende korteris lahti pääsenud rästiku.

Nagu selgus, oli pereisa päev varem seenelt tulles toonud liitrises klaaspurgis koju rästiku ja ta panipaika jätnud. Seal ajas uudishimulik kass aga purgi ümber ja nii paanika puhkeski. Vaid 15 sentimeetri pikkune rästikupoeg üritas küll ta kinni püüdnud tuletõrjuja saabast salvata, kuid lõpp hea, kõik hea – koduloomaks toodud rästik viidi metsa tagasi.

Või lugu 37-aastasest Teedust, kes otsustas sügisel Tallinnast Võrumaal elavale isale minna appi kartuleid võtma. Ainus probleem oli, et bussipiletiks jätkus mehel raha vaid Mäoni. Ülejäänud 180 kilomeetrit otsustas mees jala katta.

Kui Tartu politsei sai ühel õhtul teate Võru maanteel bussipaviljonis magavast joodikust, selgus, et see oli hoopis purukaine Teet, kes oli teel koju, et aidata isal kartuleid võtta. Isakodust lahutas teda siis veel ligi nelikümmend kilomeetrit. Kuigi kaks ööpäeva kõndinud mees palus politseinikel end autoga ära viia, pidi patrull suunduma uuele väljakutsele.

Ainsa abina andsid politseinikud näljasele teelisele süüa õuna. Järgmisel päeval sai Teedust kogu Eestis kuulus rändur. Kui ta päev hiljem lõpuks isakoju jõudis, olid viimasel kartulid paraku võetud.

Sündmused ja avaldused

• Aprillirahutused Tallinnas, politseiahelik takistab inimesi Tõnismäele tungimast. Rahva hulgast kostab solvang vene keelt kõneleva politseiniku suunas. «Kazjol!» (eesti keeles «kits») karjub meeleavaldaja. «Meeldiv tutvuda, minu nimi on Anatoli,» vastab politseinik selge ja kõlava häälega.

• Politseioperatsioon «Kõik puhuvad». Naisautojuhil palutakse alkomeetrisse puhuda. «Tegelikult ma küll juba mõni minut tagasi kontrollisin, aga kui te arvate, et teie riist on võimsam, siis võin ma seda ju uuesti teha.»

• Joobes rollerijuhi seletus: «Lugu selline, sõbraga saunas, väike jook, mehed härjad, naistejanu, väike ringsõit, politsei. Nali läbi.»

• Politseinik palub oma lastel autos turvavööd kinnitada, sest muidu saab trahvi. Viieaastane poiss küsib seepeale: «Aga issi, kas trahv on väga valus?» Saanud jaatava vastuse, teatab venna kõrval istuv nelja-aastane õde elutargalt: «Trahv on küll valus, aga püssikuul on veel valusam!»

• Kuriteoavaldus Saaremaalt: «Öösel läinud Leisi vallas kaduma kass ja asemele tekkinud lammas.»

• Kuriteoavaldus Pärnust: «Ma ei saa magada, sest mind ümbritseb seksuaalne lõks. Politsei peaks selle kinni keerama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles