Lapseahistamine viis kirikult jutlustaja

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia koguduse eestvedaja Armen Andranikyan
Armeenia koguduse eestvedaja Armen Andranikyan Foto: Marina Puškar

Tallinna linnasüdames tegutseva Armeenia Apostliku Kiriku koguduse eestvedajale Armen Andranikyanile (48) tähendas lapseahistamises süüdimõistmine töökoha kaotust.



«Vestlesin sel teemal täna (eile – toim) koguduse eestseisjaga ja ta kinnitas mulle, et nad on oma töösuhte Andranikyaniga juhtunu pärast peatanud,» ütles Eesti Kirikute Nõukogu juhtiv Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Einar Soone.

Umbes 1500 armeenlast Eestis ühendava Armeenia Apostliku Kiriku Püha Gregoriuse kogudusel on Soone sõnul pärast preester Garnik Loretsyani lahkumist keerulised ajad. Preestri lahkumise tõttu pidas SEB peakontori naabrusesse jäävas väikeses kirikus jumalateenistusi Andranikyan. Nüüd hakkab selleks tööks Riiast kohale sõitma eraldi inimene.

Andranikyan on lõpetanud küll 2000. aastal vaimulike kooli, ent kirikuõpetaja staatust tal siiski pole. Ametlikult defineeriti teda kirikus preestri abina.

Et Andranikyan kohaliku koguduse majandusasju vedas ja teenistusi pidas, oli ka põhjus, miks mees tänavu suvel koos kõigi teiste Eesti kirikupeadega Tallinnas Vabadussõja võidusamba avamist õnnistas.

«Kedagi teist lihtsalt polnud sinna kutsuda,» lausus Soone.

Juba siis oli mees ametlikult kahtlustatav seksuaalkuriteos, sest 11-aastase poisi väitel katsus Andranikyan mullu 6. veebruaril riietusruumis tema suguorganeid. Juhtunu tuli avalikuks, kui kannatanu toimunust samal päeval oma vanematele rääkis.

Toimunut kinnitas tunnistaja vande all kannatanu sõber. Tänu turvakaamera salvestistele tabatud Andranikyan nimetab juhtunut laimuks.

«Ma ei tunne neid poisse,» väitis ta esmaspäeval Harju maakohtus pärast süüdimõistmist. «Minu südametunnistus on puhas,» ütles kirikulauljana tuntud ja 1994. aastal Eestisse elama kolinud kahe lapse isa.

Tingimisi kümne kuu pikkuse vangistusega karistatud Andranikyan lubab oma õiguste eest edasi võidelda ja süüdimõistva otsuse vaidlustada. Kohtuotsuse kohaselt ei tohi ta suhelda alla 14-aastaste võõraste lastega.

Kommentaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles