Turvatelefon aitab hoida riigisaladusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Roosna käes olev GSMK turvatelefon sarnaneb välimuselt igati tavalise mobiiltelefoniga, ainult et selle hind on ligi 50 000 krooni.
Hendrik Roosna käes olev GSMK turvatelefon sarnaneb välimuselt igati tavalise mobiiltelefoniga, ainult et selle hind on ligi 50 000 krooni. Foto: Liis Treimann

Eesti riigiasutuste ja ärimeeste kasutuses on ligikaudu 70 krüptotelefoni, millega kõneleja võib olla kindel, et kõrvalised isikud tema vestlust pealt ei kuula.

Tükist ligi 50 000 krooni maksvatest krüptotelefonidest on paarkümmend antud siinsete julgeolekuasutuste kasutusse. Seda kasutavate riigiasutuste nimekiri on salastatud.

«Me elame väga intrigeerivas ja huvitavas tsoonis, Venemaa ja Euroopa vahel, see tingib nii mõnelegi eestlasele telefoni vajalikkuse,» põhjendas telefone Eestisse toova Comsys OÜ juht Hendrik Roosna.

Turvakõnet saab aga pidada vaid teise samasuguse telefoniga, sest tavamobiil ei suuda kõneks vajalikku turvaalgoritmi vastu võtta. Krüptotelefonid töötavad küll tavalises GSM-võrgus, kuid nendega peetavat vestluse sisu ei suuda mobiilioperaatorid oma tehnikaga lahti krüpteerida.

Eraldi turvare�iim

«Kuna mobiilioperaatorid on kohustatud andma ligipääsu infole, mis mobiiltelefonivõrkude kaudu liigub, siis on näiteks võimalik, et keegi ostab mõnelt operaatorilt poole aasta telefonikõned ja kuulab need läbi,» ütles Roosna. «Turvatelefonidega kõneldud jutt operaatorvõrgus kuuldav ei ole.»

Kahefunktsiooniline krüptotelefon võimaldab rääkida ka tavalisel GSM-lainel. Turvakõne tegemiseks peab omanik juba telefoni algseadistuses valima kolme turvarežiimi vahel. Kõige tugevamal turvarežiimil töötav telefon ei võta vastu isegi sellele saadetud SMSe.

Osta võib igaüks

Peale salateenistuste kasutavad Roosna väitel turvatelefone Eestis ka mitmed ettevõtjad, kes soovivad konkureeriva firma eest oma kõnesid saladuses hoida. Samuti kasutavad turvatelefone juristid, kes tahavad suhtluse oma klientidega salajas hoida.

Krüptotelefoni teenust saab kasutada arvutiski, laadides tootja leheküljelt alla tarkvara. Nii võib igaüks proovida tarkvara n-ö lahti harutada.

Kui mõni häkker või matemaatik peaks leidma väikesegi turvaaugu, siis sellest teavitamise eest pakub telefonide tootja soliidset preemiat, kuid kümne aasta jooksul pole veel ükski arvutispetsialist sellega hakkama saanud.

Eestis saab neid telefone osta igaüks. Edasimüüja väitel on nad koostanud musta nimekirja terroristlike sidemetega riikidest, kellele krüptotelefoni müüa ei tohiks.

Krüptotelefon

• Krüptotelefone toodab Saksamaa firma GSMK

• Esimesed neist toodeti Saksamaal 2003. aastal

• Eestisse hakati turvatelefone tooma ametlikult 2007. aasta novembris

• Enne turustati telefone Eestis Leedu vahendaja kaudu

Eelised

• Telefoni pole võimalik distantsilt mikrofonina sisse lülitada

• Kahe telefoni vahel luuakse murdmatu turvasidekanal

• Üht ja sama seadet saab kasutada nii tavamobiiltelefonina kui kõrgeima turvalisuseastmega turvatelefonina

Arvamus

Peeter Marvet, IT-spetsialist:

Telefoni kommentaar on jooksnud läbi prominentsetelt häkkerite veebilehtedelt ja sealsetes kommentaarides ellu jäänud. Sellest järeldan, et see on korralik seade. Krüptotelefoni arendajad on tõsiselt võetavad inimesed, ühed maailma suurimad häkkerite konverentsi korraldajad. Kood on avalik, seega on võimalik öelda, kas see on matemaatiliselt murtav või mitte.

Igasuguste turvasüsteemide puhul on alati küsimus, kas selles on nii-öelda tagauksi. Tootja on läbi mõelnud isegi telefoni transpordi skeemi. Avamiskindlast karbist tehakse tehases pilt tõendamaks, et seda pole proovitud vahepeal avada. Telefon toimetatakse otse omanikule ning ta saab võrrelda oma käes olevat telefonikarpi ja tehases tehtud pilti.

Tõnu Samuel, IT-spetsialist:

Turvalisus ja kasutusmugavus on pöördvõrdelises sõltuvuses ning müügi huvides on peaaegu alati tehtud jõhkraid kompromisse turvalisuse osas. NMT-telefonide vestlusi sai pealt kuulata tavalise autoraadio, GSM on turvalisem, kuid mitte ideaalne.

Tehtud on täpselt nii palju, kui tavatarbija vajab, ja mitte rohkem. Seetõttu on spetsiaalsete turvatoodete teke igati loogiline.

See turvatelefon peaks olema piisav kõigile, kes saladustega töötavad. Esimese hooga ei oska öeldagi, kas mõni luureorganisatsioon neid kuidagi pealt kuulata saab. Negatiivse poole pealt nimetaksin paratamatu tõsiasja, et turvaline on samas ebamugav. Näiteks hilineb kõne tuntava sekundi jagu ning teisel poolel peab olema samasugune telefon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles