Lapsi on hakanud jälle vähem sündima

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika Silver Ait

Statistikaameti andmetel on tänavu üheksast kuust kuues sündinud vähem lapsi kui möödnud aastal samal ajal.

Kui möödunud aasta esimese üheksa kuuga sündis elusalt 12 459 last, siis tänavu sama ajaga on ilmavalgust näinud 12 084 last ehk 375 võrra vähem.

Surmasid on samal ajal tänavu üldiselt olnud vähem kui möödunud aastal.

«2009. aasta seniseid tulemusi vaades tundub küll, et inimeste ebakindlus on andnud tagasilöögi sündimusele ning 2009. aasta sündide koguarv tuleb väiksem kui 2008. aastal,» ütles statistikaameti andmeid kommenteerides Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika teadur Mare Ainsaar.

«Kui aasta lõpp peaks olema väga trööstitu, siis võib sündide arv olla ka madalm kui 2007. aastal,» lisas ta, märkides, et aasta lõpus on tavaliselt vähem sünde.

«Kui eelmise aasta lõpus tekkis Eestis lootus, et kohe-kohe muutub loomulik iive positiivseks ja surmade vähenev arv annakski selleks lootus, siis 2009. aastal see ilmselt siiski ei juhtu, kuigi liigub eesmärgile võib-olla lähemale,» tõdes Ainsaar. «Positiivne iive jääb püüdmata just langeva sündimuse tõttu.»

Ainsaar tõdes, et ka teadusmaailmast on viimasel ajal tulnud kinnitusi sellele, et majandus ja poliitika mõjutab inimeste käitumist.

«Ajalugu on näidanud, et ka Eesti inimesed reageerivad üllavatalt operatiivselt ja ootuspäraselt. See võib tuleneda ka asjaolust, et paljud analüüsid baseeruvad just rahalistel andmetel ja Eesti inimestele on majanduslik toimetulek tähtis,» ütles Ainsaar.

Möödunud aastal vähenes Eesti rahvaarv statistikaameti andmetel ligi 600 inimese võrra, aasta varem 1600 võrra. Ehkki loomulik iive jäi negatiivseks, st surmasid oli endiselt sündidest rohkem, võrreldes varasema aastaga sündide arv suurenes ja surmade arv vähenes.

Mullu registreeriti 16 233 elussündi ja 16 827 surma ehk ligi 460 sündi rohkem ja üle 580 surma vähem kui aasta varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles