Kevad tuleb koos kahe uue telekanaliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Veskus (vasakul) ja Nele Paves veavad Eestis seni tundmata teleformaati – programmi, mis mõeldud eelkõige naistele. Kanal 11 jõuab eetrisse paari nädala pärast, 27. märtsil.
Mari-Liis Veskus (vasakul) ja Nele Paves veavad Eestis seni tundmata teleformaati – programmi, mis mõeldud eelkõige naistele. Kanal 11 jõuab eetrisse paari nädala pärast, 27. märtsil. Foto: Peeter Langovits

Paari nädala pärast käivitab TV 3 oma teise kanali nimega TV 6. Mõni päev hiljem järgneb konkurentidele Kanal 2, avades kahe neiu juhtimisel naistele mõeldud Kanal 11.

Oma nägu ja kohta otsivast Kalev Spordist ning telekanalitest Neljas ja Seitse veel ei piisa – juba märtsi lõpus saavad kaabelvõrkude (nt Starmani, Elioni ja STV) ja maapealse digitelevisiooni (nt Zoom TV) kliendid kanalite põhipaketti lisaks telejaamad TV 6 ja Kanal 11.

Ehkki Kanal 11 kõrgeim juht on Kanal 2 vedav Urmas Oru, on telemees andnud uue naistekanali, 27. märtsil avatava Kanal 11 sisulise juhtimise kahele energilisele noorele naisele – Mari-Liis Veskusele ja Nele Pavesele. Veel eile õhtupoolikul nägid neiud palehigis vaeva, et uue kanali telekava õigel ajal välja saata. Lähiajal peaks valmis saama ka uue kanali kodulehekülg.

Uus kanal on mõeldud naisele alates 20. eluaastast, kes on rõõmsameelne ja ootab pärast väsitavat tööpäeva mõnusat telelõõgastust. «Naistele mõeldud kanalit pole Eestis kunagi varem olnud,» põhjendab Paves, miks Kanal 2 otsustas kultuuriministeeriumi ringhäälingulubade konkursilt saadud litsentsiga just säärase digikanali käivitada.

Suhted, tervis ja kodu

Lisaks meenutas ta, et 1. aprillist jäävad põhjaeestlased ilma aastakümneid neile seltsiks olnud telekanalitest MTV 3 ja Nelonen. «Neid vaatasid rohkem just naised,» teab uue telejaama üks eestvedajaid.

Oru sõnul hakkab Kanal 11 näitama saateid ja seriaale suhetest, tervisest ja kodust. Näha ja kuulda saab ka praktilisi näpunäiteid. Nii et viimaks ometi kanal, mis näeb välja nagu üks korralik naisteajakiri. «See on päris hea võrdlus, ehkki raske öelda, milline täpselt – neid on ju nii palju,» nendib ta.

Põhilise osa ka Elioni, Starmani ja STV kaabelvõrgus levima hakkavas Kanal 11 programmist moodustavad meelelahutuslikud jutusaated, tõsielusarjad ja filmid.

Nii jõuab eetrisse USA jutusaadete kuninganna Oprah Winfrey kõige värskem hooaeg, ohtralt välismaiseid tõsielusarju ning «naistekaid» – romantilisi filme, näiteks «Šokolaad», «Amelié» või seriaale «Jalgpallurite naised», «Ühe miili klubi».

Programmist leiab ka Eve Kallaste juhitava probleemidest, suhetest ja kuulsustest pajatava naistesaate ning Tuuli Roosma omaaegse populaarse naistesaate «Mamma Mia».

Ööpäev läbi eetris oleval (pool aega on saadete esmaesitused ja pool kordused) Kanal 11-l tuleb eetrisse anda ka venekeelseid uudiseid. Oru ütleb, et tõenäoliselt jõuab eetrisse valik «Reporteri» uudiseid, millele on lisatud venekeelsed subtiitrid.

«Eks esimesed paar kuud ole õppimise ja sisseelamise aeg. Vaatame, kuidas auditoorium meisse suhtub ja meid vastu võtab,» poetab kanali juht.

Mehed tuleb trenni saata

Ta on veendunud, et Kanal 11 jaoks on reklaamiturul ruumi küllalt. «Kui mõni uus tegija hakkaks nullist kanalit tegema, oleks see võimatu – kulud lähevad liiga suureks. Suurtel telekanalitel, Kanal 2 ja TV 3, on nišitelevisiooni lihtsam teha,» on Oru kindel.

Küsimusele, kuidas vältida kodudes jagelust telekapuldi pärast, ütleb Paves, et ehk on inimestel tänapäeval kodudes mitu telerit. «Siis saavad oma saateid vaadata nii mehed kui ka naised. Ja kui ongi vaid üks teler, siis tuleb naistel mehed lihtsalt trenni kupatada,» muigab ta.

TV 6 peibutab nooruslikku linlast

Telekanalite TV 3 ja TV 6 juhi Toomas Vara sõnul on uus kanal sarnaselt Rootsis, Norras, Taanis ja Lätis levinud eelkäijatega mõeldud linnainimesele vanuses 15–35 eluaastat.

«Ma ei taha kasutada sõna noored, see kõlaks MTV Eesti moodi. Oleme nooruslikule inimesele mõeldud kanal,» tutvustas Vara 24. märtsist eetrisse antavat uut telekanalit. Esimestel kuudel leiab kavast sarjad «Kolmas kivi päikesest», «Tähevärav SG1» või «Kutsuge Cobra 11».

Oma teleristsed saab TV 6s ka tuntud raadiomees Rauno Märks (pildil), kes hakkab vedama saadet pealkirjaga «Meeletu maailm». «See on «Ameerika naljakamate koduvideote» tüüpi saade – kohalik saatejuht ühendab põneva ja naljaka sisu,» selgitas Vara.

Lisaks näevad TV 6 vaatajad menusarja «Kodu keset linna» kordusi: tegu on sarja esimeste hooaegadega. Sekka ka korralikke filme – «Kiired ja vihased», «Mina – robot», «Bridget Jonesi päevik» jt.

Nagu Kanal 11 peavad nemadki eetrisse andma venekeelseid uudiseid. Vara ütleb, et hakkavad koostööd tegema uudisteportaaliga Delfi, andes eetrisse tekstiuudiseid, mida toetab telepilt.

Ka TV 6 hakkab kuuluma kaabel- ja digioperaatorite nn põhipaketti, mis tähendab, et on vaatajaile tasuta, elatudes reklaamirahast. Vara jättis õhku võimaluse, et tulevikus võib kanal minna tasuliseks, mille eest maksavad tootjale digi- ja kaabeloperaatorid. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles