Uue plaadi üllitanud Iiris Vesik läheb Inglismaale õppima

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul toimunud plaadiesitluseks tegi Iirise (esiplaanil) bänd veel kolmapäeval viimast proovi.
Eile õhtul toimunud plaadiesitluseks tegi Iirise (esiplaanil) bänd veel kolmapäeval viimast proovi. Foto: Karli Saul

Käesoleval sügisel Suurbritannias Goldsmithsi kolledžis popmuusikat õppima asuv Iiris Vesik andis alles möödunud nädalal välja oma teise helikandja – EP «Chinaberry Girl». Eestis uue loomingu väljaandmist ja siinsete bändiliikmetega muusikategemist, ise eemal olles, lauljatar probleemiks ei pea.


Oma muusikalise karjääri kulgemist Iiris palju ei analüüsi. Neli aastat bändiga, plaadileping Universal Musicu Soome haruga, üks täispikk album, kaks muusikavideot, värskelt ilmunud EP ning kontserdid peamiselt Soomes ja Lätis, aga ka Eestis on Iirise sõnul ainult kinnitanud, et kõike saab teha veel pareminigi. Sellest mõttest ajendatuna tundus ka kooliminek hea ideena.

«Ma ei vaata selles mõttes tagasi. Tahan hoopis edasi minna ja olla tulevikus võimeline paremini organiseerima oma tegevust. Kooliminekul pole selles mõttes minu jaoks nii märgilist tähendust,» ütles Iiris.

Iiris läheb õppima popmuusikat, mida juba viljeleb, lootes õpingutest kasu oma tulevastele tegevustele. «Me oleme tegelikult üks ütlemata õnnelik bänd siin Eestis, et üldse saame muusikat teha ja videoid välja anda. See on juba omaette töövõit,» leidis Iiris. «Inglismaa on aga tänapäeva muusikaskeenes see koht, kus palju uut laia maailma liigub.»

Briti saartele minek tundub Iirisele ka pisut nagu loomulik asjade käik. «Plaan on jätkata muusikategemist nii, et saan paljuski interneti vahendusel Agoga (Iirise kaasprodutsent Ago Teppand – toim) lugusid edasi produtseerida.

«Eesti on ju vaid kahe ja poole tunni lennutee kaugusel ja see kõik pole sugugi nii hull, nagu see kõlab!» muutus Iiris hetkeks mõtlikuks ning lisas seejärel: «Ma ei lähe ju teise maailma otsa, jään oma asju edasi ajama.»

Uue EP laulud küpsesid Iirise peas juba pikemat aega. «Mul läheb enamasti alati kaua aega, et ideest saaks midagi kellelegi teisele arusaadavat. Et ma üldse julgeksin seda kellelegi teisele näidata,» tunnistas Iiris nõudlikkust oma loomingu suhtes. «Aga just täpselt nii sündisid demod ja edasi tegeles nendega Ago Teppand, kes raputas sinna oma produtseerija toosist soolt ja pipart, mis lõpuks võttis EP kuju.»

Varasemast meloodilisem ja rohkemate muusikaliste kihtidega helikandja on justkui rännak ühe iseeneses võitlust tekitava teema juurest päris tühja üksildusse, kus siis võiks rahu saabuda. «Ma olen suur Aasia kultuuri austaja ja viimasel ajal võib-olla sellesse rohkem süvenenud. See on kahtlemata mõjutanud ka minu muusikat,» arutles Iiris.

Plaadi esiksinglile «Tigerhead» on praegu valmimas muusikavideo, mis on lauljataril järjekorras juba kolmas. «Varasemaga võrreldes on minu muusikas toimunud väike suunamuutus, nii saab olema ka selles videos. Ma arvan, et see tuleb palju värvilisem ning oluliselt teistsugune võrreldes varem väljaantutega,» kergitas laulja veidi saladuskatet.

Plaadi lõpetab instrumentaalpala. «Ma ei saa öelda, et see on tegelikult üldse mingi lugu. Need on rohkem nagu ideed. Selliseid ideid on mul kogu aeg kusagil arvutis või märkmikus. See konkreetne tundus, et saab valmis ja sobiks EP peale küll,» põhjendas Iiris.

Iirise EP-l on kokku neli lugu. Plaadist on füüsilisel kujul saadaval vaid 500 eksemplari ning viimane kui üks neist kannab lauljatari autogrammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles