Viimsi vallavalitsus jätkab vaidlust samasooliste perega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Haldo Oravas
Viimsi vallavanem Haldo Oravas Foto: Peeter Langovits

Viimsi vald jätkab vaidlust samasooliste perega, kes said eile Tallinna halduskohtus võidu ja kelle avalduse peretoetuse saamiseks peab vallavalitsus uuesti läbi vaatama.

Viimsi vallavanem Haldo Oravas ütles Postimees.ee'le, et selget seisukohta värske otsuse peale pole vallavalitsus jõudnud veel kujundada. «Vallavalitsus täna natuke teemat arutas ja esialgu leidsime, et kaebame otsuse edasi,» sõnas Oravas.

Tallinna halduskohus tühistas eile Viimsi vallavalitsuse korralduse, mille alusel jäeti samasooliste perekonna taotlus peretoetuse saamiseks sisuliselt läbi vaatamata.
Halduskohus andis vallavalitsusele kohustuse taotlus uuesti läbi vaadata, sest otsus naistele peretoetust mitte anda tehti sisuliselt enne seda, kui jõustus nende määrus, milles muudeti ära perekonnaliikme staatus. Selle määrusega loeti pereliikmeks vaid abikaasa või temaga koos elav vastassoost elukaaslane, kui nad elavad leibkonnas.

«Kui avalikkus asus kohe sisulise arutelu kallale, siis kohus siiski piirdus sellise formaal-juriidilise aruteluga ehk arutas meiega kooskõla paberite vahel,» märkis Oravas.

Tema sõnul leidis kohus, et üks vallavalitsuse viidatud alus ehk volikogu poolt kinnitatud sotsiaaltoetuste määramise kord ei olnud asjakohane. «Ajalises lõikes oli kohtul ka õigus, sest määrust oli volikogu arutanud 9. juunil ja vallavalitsus tegi konkreetses kaasuses korralduse 12. juunil ehk pärast volikogu otsust, aga viga oli selles, et otsus jõustus alles 1. juulist,» tõi vallavanem välja.

«Paberlikku kooskõla oli jah kohtul põhjust ette heita, ent sisulisse arutellu kohus ei tunginud. Kohus ei analüüsinud üldse samasoolisuse küsimust,» kinnitas Oravas.

Tema sõnul läheb apellatsioonikaebus koostamisele. «Me kaebame edasi otsuse, sest me päris ei nõustu, et see on ainus argument, mille alusel kohus võis otsuse langetada, sest siin on ka kaalutlus aluseks,» märkis vallavanem.

Viimsi vallas kahekesi kolme last kasvatavad naised taotlesid vallalt tasuta lasteaia- ja koolitoitu ning ühistransporditeenust. Vallavalitsus keeldus seda andmast, sest lapsi ühiselt kasvatavad naised valla uue määruse alusel perekonna mõiste alla ei mahu. Naised pöördusid nii õiguskantsleri kui kohtu poole õiguse saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles