Eesti tüdruk andis Stalini pojale korvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aino-Eevi Lukas.
Aino-Eevi Lukas. Foto: Tiiu Põld

Vandeadvokaat Aino-Eevi Lukas on see eesti tüdruk, kes andis Jossif Stalini pojale Vassilile korvi. Täpsemalt, keeldus võimalusest uhkustada kindrali tõutäkuga.

Kuidas see juhtus, kirjutab 77-aastane Lukas vastilmunud raamatus «Kindral. Professor. Vandeadvokaat». Olgu vaid öeldud, et korvi andis ta Vassili Jossifovitšile 1947. aastal Moskvas üleliidulistel ratsavõistlustel, kui võitis raskema klassi takistussõidus Nõukogude Liidu tšempioni tiitli. Pealegi rindel välikööki vedanud ja ilma kaubandusliku välimuseta hobusel Tahiita ratsutades.

Kolm põimunud saatust

Täna esitletakse Tartus Vilde kohvikus kirjastuse Faatum poolt ja paljude advokaatide toel välja antud raamatut «Kindral. Professor. Vandeadvokaat», millel on kolm peategelast: vandeadvokaat Aino-Eevi Lukas, tema isa Jaan Lukas, Eesti Vabariigi kolonel, kes lõpetas oma sõjaväelase karjääri Nõukogude armee kindralmajorina Siberi vangilaagris, ning Aino-Eevi Lukase abikaasa professor Ilmar Rebane, üks 20. sajandi teise poole tunnustatumaid eestlasest juriste.

Autoreidki on raamatul kolm – sõjaajaloolane Ago Pajur, Euroopa Kohtu kohtunik Uno Lõhmus ja Aino-Eevi Lukas ise. Raamatu kirjastaja ja toimetaja, vandeadvokaat Sulev Raudsepa sõnul on selle pildirohke üllitise ilmumine talle suur kergendus.

«Nagu vana võla osaline korvamine perele, kelle saatus on varjus olnud,» lausus Raudsepp.

SA Eesti Õiguskeskus poolt 2003. aastal Eesti aasta advokaadiks tituleeritud Aino-Eevi Lukas on 1968. aastast advokaat. Viimastel aastatel on ta töötanud määratud kaitsjana riigikohtu kriminaalkolleegiumis.

Lukase sõnul seisnes Nõukogude ajal advokaaditöö võlu selles, et vähemalt kohtus sai öelda seda, mida süda mõtles. «Nüüd on advokaadibürood rohkem äriühingud,» nentis ta ning manitses: «Professor Rebane ütles ikka: advokaat ei tohi kohtu ees lipitseda ega olla mesimagus. Aga ka kohus kuulaku advokaati tähelepanelikult. Ja kui ei kuula, tuleb oma jutus teha rõhutatud pause.»

Lukase väitel pole advokaadil mõtet ajada kohtus veerand tundi tühja juttu, vaid esitada paari lausega kaitsealuse kasuks rääkivad tõendid ja argumendid.

«Kindral. Professor. Vandeadvokaat» on raamat neile, keda huvitavad inimsaatused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles