Kristina Normani geniaalsuse väli

Andreas Trossek
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Andreas Trossek Kaasaegse Kunsti Eesti Keskusest kirjutab Kristina Normanist ja tema tööst «Geniaalsuse väli», mis esindab Eestit Berliini kaasaegse kunsti biennaalil.

Täna

avatakse 5. Berliini kaasaegse kunsti biennaal (bb5) üldpealkirjaga «When things cast no shadows» («Kui asjad ei heida varje»), Adam Szymczyki ja Elena Filipovici kureeritud rahvusvahelisel ekspositsioonil on Eestist valitud osalema Kristina Norman (sündinud 1979).

Seekordne biennaal toob Berliini kokku mitme rahvusest ja põlvkondadest kunstnikke, kelle teosed on pillutud laiali mitmele poole lähiminevikus rangelt jagatud linnaruumi. Biennaali üritusteprogramm on jagatud päevaseks ja öiseks. Päeval näeb enamasti spetsiaalselt biennaaliks valminud uusteoseid ligi poolesajalt kunstnikult, öine biennaaliprogramm lisab sellele 63 üritust.

Kristina Normanilt on biennaali öisesse programmi «Mes nuits sont plus belles que vos jours» («Minu ööd on ilusamad kui sinu päevad») valitud 2003. aastal valminud diafilm «The Field of Genius» («Geniaalsuse väli»).

Omalaadne diapositiivide reana vaadeldav (pseudo-)õppefilm tõukub mõjuka füüsiku ja astrobioloogi Paul Daviese teooriatest ning räägib inimkonna saavutustest Albert Einsteini isiku kaudu. Normani teos kantakse ette selleks ainumõeldavas keskkonnas – Berliini Treptowi pargis asuvas Archenholdi observatooriumis, kus Einstein pidas 1915. aastal esimese avaliku loengu relatiivsusteooriast.

Diafilmi presentatsiooni saadab Daviese eksklusiivne loeng (25. mail kell 20). Astrobioloog räägib teadusest kui kõige usaldusväärsemast viisist hankida maailma kohta uusi teadmisi ja usust kui kaasaegse teaduse eraldamatust osast. Samuti esitletakse Berliinis projektiraamatut «The Field of Genius», mille tekstid on eesti, inglise ja saksa keeles.

Normani «The Field of Genius’t» eksponeeriti esimest korda Eesti Kunstiakadeemia lõputööde näitusel Rotermanni Soolalaos 2003. aastal. Viimati on see publikule näha olnud Anders Härmi ja Hanno Soansi kureeritud rühmanäitusel «Uus laine. 21. sajandi eesti kunstnikud» Tallinna Kunstihoones, rohkete reprode näol oli see esindatud Karin Laansoo koostatud kunstnikuintervjuude kogumikus «22+. Noored eesti kunstnikud», mille Eesti Kunstiakadeemia andis välja 2005. aastal.

5. Berliini kaasaegse kunsti biennaaliga kaasneb tavapäraselt mahukas kataloog, mis koondab teksti- ja pildimaterjali üritusel osalevatelt kunstnikelt.

Tunamullu esindas Eestit 4. Berliini kaasaegse kunsti biennaalil (bb4) Jaan Toomik.

Biennaal

5. aprill – 15. juuni

5. Berliini kaasaegse kunsti biennaal (bb5)

http://www.berlinbiennale.info/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles