Eesti rahva tervis tõuseb riiklikult tähtsaks küsimuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik Eesti peakapsas.
Tervislik Eesti peakapsas. Foto: Ants Liigus / Pänu Postimees.

Riigikogu sotsiaalkomisjon soovib Eesti rahvastiku tervist arutada parlamendis riiklikult tähtsa küsimusena, alustatakse aga avalikest kuulamistest, et saada pilt eri valdkondades toimuvast terviseedendusest.

«Peame silmas rahvatervist laiemas mõttes, mitte ainult ravi kui meditsiiniteenust, vaid kui inimese eluiga ja elukvaliteeti, samuti elukeskkonda, mis inimeste tervist mõjutab,» selgitas sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.

Reinsalu sõnul sai mõtte päästikuks Eesti Terviseedenduse Ühingu korraldatud selleteemaline debatt, kus käidi välja ettepanek algatada Eestis tervisliku parlamendi liikumine. Selle jätkuna arutati teemat eile komisjonis koos ministeeriumi, Tervise Arengu Instituudi ja terviseedenduse ühingu esindajatega.

«Leidsime, et parlament peaks seadma meie rahva tervise ja eluea küsimused luubi alla,» sõnas ta.

«Üks formaat oleks võtta see riiklikult tähtsa küsimusena arutellu. Minu hinnangul võiks see päädida konsensusliku dokumendiga, mis puudutaks nii valitsuse tegevusi kui ka üldisi hoiakuid ühiskonnas, mida riigikogu võiks üles kutsuda elanikel kas muutma või hoidma.»

Alustuseks tehakse aga rida avalikke kuulamisi, et jälgida aastani 2020. kinnitatud Eesti rahvatervise arengukava täitmist valdkonniti. «Olemas on valdkondlikud strateegiad: südame-veresoonkonna haiguste ja vähiennetuse kava, kuulaksime spetsialistidelt, kuidas nende täitmine edeneb ja mida peaks tegema paremini,» rääkis Reinsalu.

«Meil siiani puudub vaimse tervise edenduse kava,» tõi ta veel ühe näite. «Arvan, et valdkondlike kavade realiseerimine selle suure kava raames on peamine teema,» lisas Reinsalu.

Teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes on Eesti rahva tervisenäitajad ühed halvimad - meil on kõrged varase suremuse näitajad paljudesse ennetatavatesse haigustesse, samuti on palju vigastussurmasid nii laste kui täiskasvanute seas. Kõrged on Eestis ka haigestumusnäitajad südame- ja veresoonkonna haigustes, traumades, alkoholismis, nii täiskasvanute kui laste hulgas sageneb diabeet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles