Meediaarvustus: vaatamata jätmine vasemaks ei tee

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heili Sibrits
Heili Sibrits Foto: Postimees.ee

Uus telekanal Kanal 11

Meedia magusaimale sihtrühmale, naistele, ilmub Eestis lugematu arv ajakirju. Vaatamata sellele, et ajakiri ja telekanal erinevad teineteisest nagu siga ja kägu, lubagem siiski lustakat võrdlust – võrrelgem Kanal 11 ühe populaarsema naisteka Naistelehega.

Naistelehe ja Kanal 11 suurimaks vaheks on staarid. Kui õige naisteajakiri peibutab lugejaid kollaste lugudega ehk artiklitega sellest, kellega kodumaine staar parasjagu magab, siis telekanalis sellist intrigeerivat infot ei leia.

Kanal 11 omasaade «Üks teist» võiks ideaalis ju sellist närvikõdi pakkuda. Näiteks kaugsuhte plusse ja miinuseid vaaginud saates küsiti Eda-Ines Ettilt, mida ta teemast arvab, samas jäeti vaatajatele ütlemata, et lauljanna ise on juba pikemat aega kaugsuhtes. Elis Aunaste ja Eve Kallaste juhitav «Üks teist» on praegu suhteliselt arusaamatu saade, kus kodumaiste staaridele esitatakse vaid sõbralikke küsimusi.

Teise omasaate «Õhtusöök kahele» saatejuht Carmen on küsimusi esitades küll agressiivselt meelestatud, kuid küsimused on samuti süütud ja sisaldavad sageli vastuseid. Arengut on kõvasti.

Nii Naistelehest kui ka telenaistekast saab sihtrühm teada, kuidas süüa teha, kuidas saledam ja moodsam välja näha, kuidas olla tubli koduperenaine. Ehk teisisõnu: mõlemas leidub hulganisti õpetussõnu, kuidas olla ihaldatav kodumasin nimega Naine.

Naistelehe rubriik «Meie elu», kus portreteeritakse uskumatu saatusega või väga raskeid haigusi põdevaid inimesi, on sarnane «Oprah» show’ga. Kuulus ameeriklanna portreteerib samuti Elu, vesteldes nii oma mehe tapnud naisega kui ka popsaaridega. Kummalisi inimesi, või pigem lausa friike, kohtab Ameerika «Naistevahetuses».

Kokkuvõtteks, intriigide ja kodumaiste paljastuste puudumine jätab telekanali ajakirjaga võrreldes kaotajaks. Sest kõikidel eespool nimetatud saadedel on üks nõrk külg – midagi ei juhtu, kui neid ei vaata. Seega ei juhtu midagi ka siis, kui telekapult eales Kanal 11-le ei satu, sest programmis puudub see «miski», millest naised saaksid järgmisel päeval omavahel rääkida.

Nii naisteajakirjades kui ka telenaistekas leidub hulganisti õpetussõnu, kuidas olla ihaldatav kodumasin nimega Naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles