Mupo trahvisummad jäävad plaanitust väiksemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo endine pealik Kaimo Järvik.
Mupo endine pealik Kaimo Järvik. Foto: Toomas Huik.

Tallinna munitsipaalpolitei amet peaks tänavu trahvidena kokku koguma ligi 33 miljonit krooni, aga tõenäoliselt niipalju raha ei laeku, sest masu ajal lihtsalt puuduvad inimestel võimalused trahvide maksmiseks.


Mupo juhi Kaimo Järviku hinnangul on prognoos selline, et tänavuseks aastaks plaanitud 32,8 miljonist trahvikroonist laekub heal juhul 80 protsenti.

Niisuguseks oletuseks annab alust tõsiasi, et 29. septembri seisuga olid munitsipaalpolitseinikud Tallinnas trahve välja kirjutanud 18,7 miljoni krooni eest, kuid tegelikku raha laekus 13,3 miljonit ehk umbes 71 protsenti. Aasta lõpuks võiks see number natuke kasvada.

Tänasel istungil eraldas linnavalitsus mupole 1,75 miljonit krooni. See on raha, mis suure tõenäosusega jääb kolmandas kvartalis tehtud trahvidest laekumata. Sisuliselt tähendab see, et niisuguse summa peab mupo raamatupidamislikult maha kandma.

«Trahvisaajatega on palju tööd tehtud, kuid seda raha ei ole neilt lihtsalt võtta,» kinnitas Järvik. «Rahval lihtsalt ei ole raha. See pole vaid meie vaid terve riigi probleem.»

Ta lisas, et mupo on edastanud kõik maksetähtaja ületanud trahvide protokollid täitmiseks kohtutäituritele. See aga ei taga trahviraha kättesaamist. Paraku ei ole harvad juhtumid, kus raha üldse ei laeku või laekub vaid osaliselt. Peamiselt on selle põhjus tõsiasi, et võlgnikul puudub kindel sissetulek või ei ole tema nimel mingit vara, mida kohtutäitur saaks arestida.

«Tuleb rõhutada, et ebatõenäolistena käsitletavad nõuded jäävad ikkagi üles, neid ei võrdsustata lootusetute nõuetena,» selgitas Järvik. «Me lihtsalt oleme seisukohal, et ettenähtud 15 - 20 päeva jooksul need trahvid ei laeku. See raha tilgub, võib olla kümnete tuhandete kaupa kuus, kuid seaduses ettenähtud ajaga see ei laeku.»

Ta lisas, et tegelikult on mupo trahviraha laekumine siiski suhteliselt hea olnud, kuid eelmise aasta sama ajaga võrreldes on saak siiski umbes 10 protsenti kesisem. Arvuliselt on kõige rohkem trahve munitsipaalpolitseinikud teinud küll sõidujänestele, kuid rahaliselt on jällegi suurimad olnud karistused heakorrarikkumiste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles