Ülikoolid jätavad lõpetajad aktuseta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli ajalootudengid Jaanus Jürgenstein (vasakult), Henrik Nurste, Kerli Käiro ja Margo Roasto sikutavad protesti märgiks ülikooli otsuse vastu peahoone aula ust, soovides kolmeaastase õppe järel oma bakalaureusediplomit siiski pidulikult kätte saada.
Tartu Ülikooli ajalootudengid Jaanus Jürgenstein (vasakult), Henrik Nurste, Kerli Käiro ja Margo Roasto sikutavad protesti märgiks ülikooli otsuse vastu peahoone aula ust, soovides kolmeaastase õppe järel oma bakalaureusediplomit siiski pidulikult kätte saada. Foto: Margus Ansu

Riiklikud ülikoolid on otsustanud jätta bakalaureuseõppe lõpetajad ilma pidulikust aktusest ja rektori käepigistusest, sest ei pea kolmeaastast õpet kõrghariduseks, vaid eeletapiks haridusteel.

Pidulik aktus kõrgkooli aulas, kus rektor igale lõpetajale diplomi koos õnnitlustega kätte annab, ootab edaspidi vaid viieaastase õppe läbi teinud magistrante.



Tartu Ülikooli rektori Alar Karise sõnul on otsus dekaanidega läbi arutatud ja nad on selle heaks kiitnud. Millises vormis ja kui pidulikult iga teaduskond tänavu oma bakalaureuseõppe lõpetajatele diplomid kätte annab, jääb nende otsustada.



Karise kinnitusel ei tähenda see, et bakalaureusekraad oleks tähtsusetu. Samas on see otsus tema sõnul siiski märgilise tähendusega. «Kui isegi lasteaias peetakse rebasepidusid, siis võib küll öelda, et teatud sündmused on devalveerumas ja neid tähtsustatakse üle,» sõnas ta.



Raske aulasse mahutada



Ta viitas ka sellele, et Helsingi ülikoolis on mindud seda teed, et bakalaureuseastme lõpetajad saavad oma diplomid kätte dekanaadist, ning seal ei näe keegi selles probleemi. «Meie eesmärk on ikka selles, et üliõpilased jätkaksid õppimist magistriastmes ja sealt edasi püüdleksid doktorikraadi,» ütles Karis.



Teise põhjusena aktusest loobumiseks nimetas rektor üliõpilaste rohkust, mis muudab lõpetajate mahutamise aulasse keeruliseks.



Karisest otsekohesemalt selgitas põhjusi oma bakalaureu­sed juba mullu suurest aktusesärast ilma jätnud Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud, kes on veendunud, et mida vähem aupaistet kolmeaastase õppe lõpetanuile osutada, seda parem.



«Tegelik kõrgharidus on ikka magistriharidus, bakalau­reus on selle ettevalmistav faas,» märkis ta. «Liiga kaua on jäetud mulje, et praegune bakalaureus vastab vanale viieaastasele, ja ka siis ei antud ju lõpetamata kõrgema haridusega inimesele kuskil pidulikult kätte tõendit, et tal on nüüd lõpetamata kõrgem haridus.»



Ka Tallinna Tehnikaülikooli rektor Peep Sürje viitas sellele, et otsus bakalaureusekraadi saamiselt pidulikkus kaotada on selge sõnum tudengeile. «Me ei taha bakalaureuseharidust esile tõsta ja jätta noortele muljet, et bakalaureus ongi see, mida neilt oodatakse, sest siis võib olla, et inimene ei tahagi edasi õppida,» selgitas Sürje.



Kui Tallinna Ülikool mullu esmakordselt bakalaureuste piduliku aktuse ära jättis, suhtusid lõpetajad sellesse vastuoluliselt. Diplomeid jagati kätte eri üksustes erinevalt. «Osale anti ikka lilli ka,» meenutas rektor.



Lõpetajatest endist oli see küsimus valulisem Raua sõnul emadele-isadele ja teistele sugulastele. Seetõttu püüdis enamik teaduskondi tema sõnul siiski korraldada mingi ürituse, et vanemad saaksid oma lapsi lille­sülemitega õnnitlema tulla.



Lapsevanem Ülle Siir, kelle poeg tänavu Tartu Ülikoolis keskkonnateaduse bakalaureuseõppe lõpetab, nentis, et kuigi tal on veidi kahju, et pidulikku sündmust ei toimu, peab ta ülikooli otsust iseenesest õigeks.



Poolik haridus



«Sest praeguse bakalaureuse puhul on tegu ju tõesti vaid pooliku haridusega,» märkis ta. Siir lisas, et poeg on otsustanud edasi minna ka magistriõppesse, ja alles selle kraadi omandamise järel on pidulikkus õigustatud.



Tartu Ülikooli ajalootudengid Jaanus Jürgenstein, Kerli Käiro, Henrik Nurste ja Margo Roasto võtsid uudise vastu segaste tunnetega. Kuna praegu pole veel teada, kuidas kavatseb filosoofiateaduskond lõpetajaile diplomid kätte anda, avaldasid nad lootust, et sündmusega kaasneb siiski ka pisut ülevust.



«See otsus teeb natuke kurvaks,» tõdes Jürgenstein, kes lõpetab tänavu ajaloo bakalaureuseõppe. «Aga ilmselt neid diplomeid siiski tänaval kätte ei anta, ja kui mingigi pidulikkuse raas säilib, on okei.»



Teisel kursusel õppiv Käiro märkis, et otsusest jääb mulje, nagu oleks bakalaureusekraad täiesti tähtsusetu. Ja sellest oli tudengitel kõige rohkem kahju.



Tudengid plaanivad küsitlust



Tartu Ülikooli üliõpilaskonna juhatus plaanib teha tudengite seas küsitluse, et välja selgitada, kuidas üliõpilased bakalaureuseõppe piduliku aktuse ärajäämisse suhtuvad.



«Tahame enne oma seisukoha kujundamist välja selgitada, mida üliõpilased sellest arvavad,» kinnitas üliõpilaskonna esimees, arstiteaduse teise kursuse tudeng Gilber Kask.



«Minu isiklik seisukoht on küll, et ka bakalaureuseõppe lõpetajad peaksid oma diplomid pidulikult aulas kätte saama,» lisas ta.



Kase sõnul ei ole üliõpilaskonna juhatusele veel selgitatud, miks ülikool nii otsustas.


Ta ise pakkus pidulikest aktustest loobumise võimalike põhjustena üliõpilaste rohkust ja raskusi ajakavade sobitamisel. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles