Varasem töökogemus lihtsustab edaspidi õpinguid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüdsest alates ei ole täiskasvanul õppijal tarvis enam kogu õppekava algusest lõpuni läbi võtta, kui tal on olemas varasem töökogemus.
Nüüdsest alates ei ole täiskasvanul õppijal tarvis enam kogu õppekava algusest lõpuni läbi võtta, kui tal on olemas varasem töökogemus. Foto: Sille Annuk

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks haridus- ja teadusministeeriumi poolt esitatud kutseharidusstandardi muutmise eelnõu, millega tehakse kutseharidusstandardisse muudatused, mis puudutavad varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamist.

Lühendi VÕTA alla koondatud põhimõtted soodustavad ning toetavad ministeeriumi hinnangul varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamist õppeasutustes ning muudavad arvestamise sidusamaks ja paremini võrreldavaks.

Põhimõtted on välja töötatud VÕTA alaprojekti käigus erinevate osapoolte koostöös ning aruteludes, lähtudes ka Euroopa ühtsetest põhimõtetest mitteformaalse ja informaalse õppe arvestamisel.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase hinnangul on just praegusel ajal väga oluline anda inimestele võimalus õppides kas oma kvalifikatsiooni täiendada või siis hoopis ümber õppida.

«Nüüdsest alates ei ole täiskasvanud õppijal tarvis enam kogu õppekava algusest lõpuni läbi võtta - osa teadmistest ja oskustest on tal juba varem eelnenud tööelus omandatud. Seda tuleb võtta arvesse - nõnda muutuvad õpingud lühemaks ja inimene saab kokku hoida nii aega kui raha,» ütles Lukas.

Kutseharidusstandardis on kirjeldatud ka õpiväljundeid, mis tähistavad neid teadmisi, oskusi ja hoiakuid, mida õppija peab vastava kutseõppeliigi õppe jooksul omandama ning olema võimeline demonstreerima.

Õpiväljundite kirjeldamisel ning nende seostamisel kvalifikatsiooniraamistikuga on lähtutud Euroopa Komisjoni, Euroopa Parlamendi ja Nõukogu soovitusest «kvalifikatsiooniraamistiku loomine elukestva õppe valdkonnas» ning kutseseaduse lisana kehtestatud Eesti kvalifikatsiooniraamistikust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles