Joobe tuvastamine muutub keerukamaks ja kulukamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Riigikohtu tänase otsusega muutub politseil roolijoodikute joobe tuvastamise protsess keerukamaks ning menetluskulude kallinemise tõttu süüdlasele kulukamaks.

«Politsei jaoks muutub joobe tuvastamise protsess pisut keerulisemaks ja ehk ka ajaliselt pikemaks, ent menetluskulude kallinemise tõttu siiski märkimisväärselt kallimaks ennekõike süüdlasele, sest menetluskulud tuleb ju temal tasuda,» teatas politseiamet.

Riigikohtu tänasest otsusest tulenevalt võib veres alkoholi sisalduse määramine toimuda üksnes Eesti akrediteerimiskeskuse poolt erialaselt pädevaks hinnatud laboratooriumites, mida Eestis on vaid kaks - Eesti kohtuarstliku ekspertiisibüroo kohtukeemia ja –bioloogia laboratoorium ja Tartu Ülikooli kliinikumi SA Ühendlabor.

Riigikohtu otsus ei muutvat aga politsei liiklusjärelevalve töös midagi. Jätkuvalt tuvastab politsei joobetunnustega sõidukijuhi võimaliku joobeseisundi tema väljahingatava õhu kaudu, kasutades alkoholisisalduse kontrollimiseks indikaatorvahendit.

Samas märgib politseiamet, et eelkõige on vaja seadusest tulenevalt tagada sotsiaalministeeriumil tervishoiuasutuste vastavus mõõteseadusele ja riigikohtu otsustele.

«Kuniks seda tehtud ei ole, tuleb sotsiaalministeeriumil korraldada ja leida lahendus seaduse nõuetele vastava joobe tuvastamiseks ka juhul, kui politsei toimetab joobekahtlusega isiku maakonna tervishoiuasutusse, mis ei oma vastavat akrediteeringut,» selgitas politseiameti esindaja.

«On selge, et riigikohtu lahendi täitmise, politseiressursside otstarbeka kasutamise ning efektiivsema töö saavutamiseks ootab politseiamet ka kõigi teiste seotud osapoolte toetavat arusaamist ja mõistlikkust lahenduste leidmisel,» lisas politseiameti esindaja.

Riigikohus tühistas täna maakohtu varasema otsuse väärteoasjas, milles jäeti kehtima Põhja-Eesti regionaalhaiglas võetud vereanalüüsi tulemused autot juhtinud isiku joobe tuvastamiseks.

Riigikohtu kriminaalkolleegium nõustus kaebajaga, et veres alkoholi sisalduse määramine võib toimuda üksnes Eesti akrediteerimiskeskuse poolt erialaselt pädevaks hinnatud laboratooriumites, milliste hulka regionaalhaigla labor ei kuulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles