Emaarmastuse alkeemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MARINA PUSKAR

Minu armastus on 89 cm pikk ja kaalub ligi 13 kilo. Kenasti keskmine kaheaastane tüdruk.

Krata sündides arvasin, et suuremat armastust, kui ma tunnen selle viuksuva inimese vastu, ei saagi olla. Aga ennäe: päev-päevalt, aasta-aastalt kasvab koos lapsega ka emaarmastus. Puhas alkeemia!

Ma ei suuda mõista neid võhivõõraid naisi, kes – lapsekärus troonivat Kratat pilguga mõõtes – on öelnud eri aegadel üht sama asja: «Nii väikesed lapsed on veel armsad, aga kui nad juba kooli lähevad, siis muutuvad vastikuks.»

???

Kuidas saab o m a l a p s muutuda vastikuks? Halvasti käituda – jah, seda küll. Aga andeksandmine pidi ju olema emade amet?

Väikesed lapsed, väikesed mured: Kratale pole mul vaja midagi andestada. Kribu pisikeste sigaduste klaarimiseks piisab tavaliselt kolmainsusest hari-kühvel-lapp.

Aga kui lapsed on suured? Emaarmastus on ikka piiritu, mõtlen, vaadates kõrvalkorteris elavat sundüürnikku. Väikesekasvulise naise kaks poega on üle kolmekümneaastased täismehed, emast peajagu pikemad. Noorem ja vaiksem elab omaette, vanem ja viinaveaga aga ema juures.

«Rääkige mu emaga,» räuskab pahatihti koridoris töötu joodik-poeg, silmad krillis, ning virutab prõmm! korteriukse kinni. Oma tuba, oma luba, nii ta seal röögib ja laamendab. Kui mina kuulen seda läbi seina, mida siis veel tema ema kõrvad peavad taluma?

«Sa ei pea sellist elu välja kannatama,» ütlesin kord pisikesele naisele, «ei pea teda uude korterisse kolides kaasa võtma.»

«Aga kuhu ta siis läheb?» raputas sundüürnik pead ja põlgas ära, üks teise järel, kinnisvaramaakleri pakutud ühe- ja kahetoalised asenduspinnad.

«Mul on vaja kolme tuba nagu praegu,» jäi pisike naine endale kindlaks. «Äkki tahab teine poeg ka kunagi minu juurde kolida? Poisid ei saa omavahel läbi. Ma tahan, et mõlemal lapsel oleks oma tuba.»

Aamen.

Emaarmastus on rääkinud, mis veel? Ehk vaid see, et praegu valmistub sundüürnik asju pakkima, et kolida merevaatega munitsipaalkorterisse. Kolmetoalisesse. Koos lapsega.IaI

Õnnelik lõpp

Aasta eest emadepäeval

alanud rubriik «Avameelselt pereelust» lõpeb selle looga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles