Filmiarhiiv näitab haruldasi filme

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmirullid filmiarhiivis.
Filmirullid filmiarhiivis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Filmiarhiiv kui Eesti suurim filmipärandi säilitaja tähistab rahvusvahelist audiovisuaalpärandi päeva viimaste aastate põnevamate filmileidude näitamisega.

27. oktoobri on UNESCO kuulutanud rahvusvaheliseks audiovisuaalpärandi päevaks, kõnealuse päevaga soovitakse tähelepanu pöörata audiovisuaalse ainese füüsilisele haavatavusele ja nõudlikule tööle selle hoidmisel tulevastele põlvedele, vahendas rahvusarhiivi pressiesindaja.

Näitamisele tuleb režissöör Igor Jeltsovi 1956. aastal valminud diplomitöö «Mehed jäävad koju», mille osades mängivad A. Eskola, A. Mering ja L. Rummo ning mille kestus on 30 minutit. Tegu on komöödiaga, kus ema äraolekul peavad isa ja poeg isekeskis hakkama saama. Film pandi kalevi alla, kui režissöör Igor Jeltsov palus 1967. aastal Londonis poliitilist varjupaika. Filmi käekäigust ja leidmisest kõneleb homsel filmipäeval hr Rene Levoll. Homme näidatava versiooni on digiteerinud ETV.

Veel näidatakse 1934. aasta kultuurfilmi «Nii valmib ajaleht», mille autor on Armas Hirvonen ning mis kestab 9 minutit. Film jõudis arhiivi Priit Pärna vahendusel.

Filmiarhiiv kutsub kõiki audiovisuaalpärandi päeva tähistama ja arhiivi uudisfilme vaatama, üritus algab 27. oktoobril kell 16 filmiarhiivis
Ristiku 84.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles