Politsei tabas Kanaari saartel Eesti passe võltsinud jõugu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula

Hispaania politsei pidas eelmise nädala lõpus Kanaari saartel kinni 20 inimest, kes tegelesid Eesti, Läti ja Leedu passide ning juhilubade võltsimisega.

Hispaania politsei pidas võltsijate jõugu kinni reedel toimunud operatsiooni käigus Gran Canaria saarel Las Palmases, kirjutab Hispaania uudisteportaal Comprendes.

Politsei sai võltsijate kinnipidamise käigus kätte hulga kõrgel tasemel võltsitud Eesti, Läti ja Leedu passe ning juhilubasid. Politsei teatel oskavad kätte saadud võltsitud dokumente ehtsatest eristada vaid eksperdid.

Politsei andmetel hankis dokumendivõltsijate jõuk passid ja juhiload Eestis, Lätis, Leedus ja Ukrainas inimestelt, kes olid valmis need väikese rahasumma eest maha müüma. Enamasti on võltsimisel kasutatud passid pärit kodututelt, alkohoolikutelt ja narkomaanidelt.

Kanaari saartel müüs jõuk võltsitud dokumente 1500-3000 euro ehk 23 000-47 000 krooni eest.

Hispaania politsei võttis dokumendivõltsimised suurendatud tähelepanu alla aasta tagasi, kui võltsitud dokumendid hakkasid narkosmugeldajate ja teiste kuritegelike jõukude käes laialdaselt levima.

Väidetavalt varustas sama kuritegelik jõuk võltsitud dokumentidega narkosmugeldajate jõuku, mille Hispaania politsei mullu 1600 kilogrammi hašiši smugeldamise eest kinni pidas.

Keskkriminaalpolitsei pressiesindaja Tuuli Härson ütles BNSile, et Eesti politseil pole seoses passivõltsijate juhtumiga Hispaania politseiga kontakti olnud. Samuti pole keskkriminaalpolitseil infot selle kohta, kas kinnipeetute seas on Eesti kodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles