Vastulause

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leidsin Postimees.ee’d lugedes 27. mail Reporter.ee artikli ja videoklipi režissöör Tõnu Virve viimasest dokfilmist «Monument». Intervjueeritud oli ka filmigrupiga alles üle kahe aasta kestnud pika tööprotsessi lõpul liitunud heliloojat Sven Grünbergi. Olen selle filmi stsenarist. Mind üllatas, millise räigusega pidas Sven Grünberg


vajalikuks solvata eesti ühe suurima skulptori Enn Roosi (1908-1990) tütreid ja tütrepoeg Ken Saani, võrreldes Enn Roosi eesti rahva küüditajaga.



Filmi stsenaristina ja koordinaatorina olen ülimalt tänulik Enn Roosi pereliikmetele, kes esinesid filmis oma sügavalt kultuursete ja samas väga inimlike mälestustega oma isa ja vanaisa isikust ning omaaegsest paradoksaalsest ajastust. Tuletaksin meelde, et ka paljude Vabadussõja monumentide autori Amandus Adamsoni skulptorikarjääri Venemaal mahtus erineva ideoloogilise sisuga mälestussambaid. Arvan, et odav populism eesti suurte surnute arvel ei peaks väärima jäädvustamist ja levitamist.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles