Sylvesteri looja seljatas maksuameti

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsafirma Sylvester endised omanikud Toomas Mets (tagumises reas, vasakult), Mati Polli, Urmas Nimmerfeldt, Kaido Taberland, Janno Koplimets ja Margus Kohava (rida eespool, paberitega) ootavad Tallinna halduskohtus protsessi algust.
Metsafirma Sylvester endised omanikud Toomas Mets (tagumises reas, vasakult), Mati Polli, Urmas Nimmerfeldt, Kaido Taberland, Janno Koplimets ja Margus Kohava (rida eespool, paberitega) ootavad Tallinna halduskohtus protsessi algust. Foto: Arno Mikkor/Äripäev

Tallinna halduskohtu kohtuniku Tiina Pappeli eilne otsus tühistas metsafirma Sylvester endistele omanikele esitatud maksunõuded, mis on ilmselt Eesti ajaloo suurimad üksikisikule tehtud ettekirjutused.

Maksuamet nõuab Sylvesteri loojalt Mati Pollilt 85,7 miljonit krooni tulumaksu. Polli vaidlustas ettekirjutuse ja enam kui aasta otsa jahvatanud kohtuveski leidis eile, et maksuameti nõue pole asjakohane. Polli ütles Postimehele, et on alati seadusi täitnud.



«Kohtuotsusele ei ole mul midagi lisada,» lausus Polli. «Oleme toimetanud seadusega kooskõlas, see on tõsi, et on olnud arusaamatused ja vaidlused, aga selle kohta on olemas kohtuotsus.»



Polli advokaat Marti Hääl kinnitas samas eile õhtul, et vahuveinipudeleid metsafirma omanikud ega nende advokaadid veel ei ava.



«Vahuveinist rääkida ei ole põhjust, kohtuotsus ei ole jõustunud,» lausus Hääl.



Maksuameti jurist Riho Roopõld märkis, et ametil on 30 päeva aega otsustada, kas esitada apellatsioonikaebus. Lisaks teatas maksuamet, et halduskohus pöördus riigikohtu poole põhiseadusliku järelevalve algatamiseks. Löögi all pole rohkem ega vähem kui üks maksuameti olulisemaid tööriistu – maksukorralduse seaduse paragrahv 84, mis lubab iga tehingut hinnata selle tegeliku majandusliku sisu järgi.



Maksuameti juht Enriko Aav on varem öelnud, et maksuamet tahab alati hinnata iga tehingut selle tegeliku sisu järgi, olenemata sellest, kuidas ettevõtjad või eraisikud seda esitada on püüdnud.



Polli ja veel 12 Sylvesteri endist osanikku said maksuametilt ettekirjutuse eelmise aasta algul. Väiksemad nõuded jäid 130 000 krooni ja 82,7 miljoni krooni vahele. Kokku küünib maksuameti nõue meeste vastu 341 miljoni kroonini.



2002. aastal müüs Polli koos teiste omanikega Sylvesteri metsatööstuskontsernile Stora Enso. Müügihinnaks oli väidetavalt 2,5 miljardit krooni. Raha laekus meestele aastail 2003–2004.


Tehingu konks on aga selles, et osanikud ei müünud oma aktsiaid mitte eraisikutena, vaid oma firmade arveilt. Eraisikuina oleks nad pidanud maksma tulumaksu, firmade arveilt müües aga läheb tehing maksustamisele alles siis, kui firmast dividende võetakse.



Oma ettevõtetesse tõstsid mehed aktsiad enne tehingut, väidetavalt said nad selleks ka turbekirja toonaselt maksuameti juhilt Aivar Sõerdilt. Kogu vaidlus ongi väidetavalt ehitatud selle peale, et maksuamet hindab tehingut selle n-ö tegeliku sisu järgi ehk arvab, et endised omanikud oleks pidanud maksma makse kui eraisikud.



Aav ütles hiljuti Postimehele, et avalikkus on saanud Sõerdi loast valesti aru, et Sõerd pole andnud luba aktsiad enne tehingut maksude vältimiseks firmadesse ümber tõsta.



Samas kinnitas Hääl, et maksuamet käitus sõnamurdlikult, kui taganes 2005. aastal oma varem välja öeldud tõlgendusest ja esitas 2007. aastal maksunõuded.



Lisaks maksuameti ettekirjutuste tühistamisele mõistis halduskohtunik Pappel riigilt välja kohtukulud 3,1 miljonit krooni.



Roopõld ütles, et loomulikult on see suur raha, kuid tegu oli ka äärmiselt mahuka asjaga. «Kuna kohtuotsus pole jõustunud, on vara rääkida tegelikest kuludest,» ütles Roopõld.



Peale kohtukulude tõotab see maksuvaidlus tuua kaasa veel ligi saja miljoni kroonise nõude riigile.



Polli koos enamiku oma kompanjonidega kandis nõude saamise järel summa maksuameti arvele, kus see kohtuotsuse jõustumiseni kannab suurt intressi – 0,06 protsenti päevas.



Hinnanguliselt on Polli koos oma kaaslastega riigilt sel viisil teeninud praeguseks üle 80 miljonit krooni. Ühes päevas teenivad Sylvesteri endised omanikud riigikassast umbes


200 000 krooni.



Raha tiksub kuni kohtuotsuste jõustumise või maksunõudest loobumiseni.


Pollile esitatud maksunõue võib olla Eesti ajaloo suurim üksikisikult tagantjärele küsitud tulumaksusumma. Võrdluseks, Ernesto Preatonilt nõudis maksuamet 1997. aastal 26,6 miljonit krooni tulumaksu. Mobiilifirma Tele 2-le müünud Tõnis Paltsult ja Toomas Peegilt nõudis maksuamet 12 ja 13,5 miljonit krooni. Kõik need vaidlused on maksuamet kaotanud.



Tulumaksunõuded



•    Mati Polli 85,7 mln kr


•    Peeter Mänd 82,7


•    Urmas Nimmerfeldt 79,5


•    Kaido Jõeleht 75,6


•    Kuno Liblik 6,4


•    Margus Kohava 5,3


•    Erki Unn 2,6


•    Sven Ivanov 1,4


•    Kokku nõudeid 341,4 mln kr, teised nõuded alla miljoni krooni.


Allikas: Tallinna halduskohus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles