Lotman: näen Nord Streamil ja Pakri tuumajaamal sarnasusi

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loviisa tuumajaam
Loviisa tuumajaam Foto: Wikipedia.org

Riigikogu liige Aleksei Lotman märkis täna parlemendis, et nii Nord Streami gaasijuhet kui ka Pakri tuumajaama rajatakse sarnaselt ehk ignoreeritakse vastuväiteid.

«Nord Stream surub läbi hoomamatuid keskkonnariske endaga kaasa toova gaasijuhtme rajamist, ignoreerides kõiki vastuväiteid, ja samamoodi tegutseb ka Pakrile tuumajaama plaaniv Eesti Energia,» rääkis Lotman.

Tema sõnul on Taani keskkonnariske ignoreerides Nord Streamile loa juba andnud ja Soome seda peatselt tegemas ning samal moel on Eesti keskkonnaametkonnad lubanud alustada Natura 2000 alal tuumajaama rajamise eeltöid ilma igasuguse eelneva keskkonnamõju hindamiseta.

«Nii nagu Nord Streami käsitluses ignoreeritakse meid kui ühte enam mõjutatud maad ja rahvast, nii ka tuumajaama rajamise kavades ignioreeritakse kõige põhjalikumalt pakrilaste õigustatud vastuseisu,» ütles Lotman.

Mõlemat projekti kannustab tema hinnangul ideoloogia, mille kohaselt on energiavarustatus nii püha lehm, et sellekohaste projektide kohta küsimuste esitamine isegi on kohatu.

«Mõlemad projektid tõstatavad tõsiselt keskkonnamõju hindamise senise praktika, kus arendaja maksab ja seega ka tellib muusika, asjakohasust,» lisas Lotman. «Me peame tõsiselt mõtlema, kuidas tagada keskkonnamõjude hindamise sisuline sõltumatus nii rahvusvaheliselt kui siseriiklikult.»

Tema sõnul tuleks nii gaasijuhtme kui ka tuumajaama projektid tagasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles