Soojamaareiside korraldajail algasid hullud päevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Sel suvel on võimalik reisida lõunamaise päikese alla kõigest kolme kuni viie tuhande krooni eest või isegi odavamalt, ent sellest hooajast kauem niisugune ebatavaline olukord tõenäoliselt ei kesta.

Hinnad kasvavad Eestis jõudsalt peaaegu kõikjal, ent suureks erandiks on lõunamaareisid, mille hinnad sel suvel vaid langevad.



Näiteks Veneetsia lähistele Lido di Jesolo liivarandadele saab nädalaks ajaks sõita kõigest 4295 krooni eest, Kreekasse Rhodose saarele saab antiikvaatamisväärsustega tutvuma minna veel tuhatkond krooni odavamalt, ja sellega eriti soodsad pakkumised ei lõppe. Neile hindadele lisandub 500–600 krooni kütuse lisatasu.



Estraveli kommunikatsioonijuhi Mari-Liis Rüütsalu sõnul on reisihinnad viimaste aastate kõige madalamad.



«Vahel on tehtud küll mitmeid kampaaniaid, et kaks ühe hinnaga ja nii edasi, kuid sellist olukorda, et saad valida ühtviisi soodsate hindadega mitme sihtkoha ja mitme hotelli vahel, lähiminevikust küll ei meenu,» lausus Rüütsalu.



Näiteks on Portugal tema sõnul enamasti väga kallis sihtkoht, võimalus 3500 krooni eest sinna sõita on ikka harukordselt soodne.



Eesti Turismifirmade Liidu tegevdirektori Kersti Kondi sõnul tuleb niisugune olukord sellest, et reise pakutakse praegu väga palju. Eesti reisikorraldajate sekka on lisandunud uusi tegijaid, kuid ka vanad on suurendanud oma pakkumiste arvu, sest veel eelmisel kevadel polnud Eesti majandust nüüd tabanud kehvematest aegadest mingit märki.



Reise planeeritakse nimelt umbes  aasta jagu ette, mistõttu koostavad firmad juba praegu lepinguid järgmiseks suveks.



Rüütsalu sõnul ei saa isegi öelda, et eestimaalaste reisihuvi oleks väike. «Huvi on suur, aga pakkumisi on nii palju, et meil pole lihtsalt nii palju inimesi, kes sõidaks,» selgitas ta.



Sel suvel pakutakse mitu korda rohkem puhkamisvõimalusi kui mõne aasta eest, ent reisikorraldajad oleksid suve planeerides justkui lootnud, et kõik puhkamishuvilised sõidavad sooja päikest otsima just nendega.



Pakkumise kasvu poolest tuleb ära mainida aasta alguses Eestis tegevust alustanud uus, Vene kapitalil põhinev firma Tez Tour.



Selle tegevjuhi Marina Laikjõe sõnul ei teinud nad juba kohe alguses saladust oma plaanist võtta endale suurem osa Eesti turust. Juba esimesel aastal soovisid nad haarata siinsest turust 30 protsenti ja seetõttu müüvad nad paljusid reise päris odavalt. 



Mingil määral on Tez Touri hinnad ka dumpinguhinnad, aga enamasti üritatakse Laikjõe sõnul siiski  kasumit teenida.



«Neid reise, mida müüme teadlikult alla omahinna, on väga vähe,» ütles Laikjõe. Üldjuhul üritab Tez Tour siiski lennuki viimse kohani täis müüa ning selleks teevad nad ka viimase hetke pakkumisi.



Samas peab viimase hetke pakkumise ootaja arvestama, et hotelli osas tal kuigi valiv olla ei maksaks – ta saab seda, mille eest maksab. «Odavat ja head pole olemas,» lausus Laikjõe.


Odavate pakkumiste võtjad pannakse hotellidesse, mis on teistest üle jäänud, ja need on enamasti kehvemad. Merevaadet või rannalähedust ei tasu neilt oodata.



Selleks et saada heasse hotelli soodsa hinnaga, tuleb ennast kirja panna juba turismimessi ajal, ja kui vähegi võimalik, mitte plaanida oma reisi tipphooajale, kui kõik head hotellid on pungil täis.



Pakkumiste rohkus on aga viinud selleni, et reisikorraldajad on hakanud reise ära jätma.


Novatours teatas, et tühistab vähese nõudluse tõttu reisid Tallinnast Horvaatiasse 20. juunist 12. septembrini. Horizon Travel jätab ära lennud Kreekasse Kosi saarele.



 Tez Tour aga otsustas Korfu saarele minekuks kasutada Happy Traveliga sama lennukit, et kulusid kokku hoida.



Horizon Traveli büroojuhataja Ivi Kallas lausus aga, et ehkki nad jätsid ära lennureisid ühte kohta, lisandus neil samas tänavu kolm uut sihtkohta. Väga hästi lähevad neil näiteks sügisesed reisid Madeira saarele, samuti on peaaegu läbi müüdud reisid Kanaaridele sügiseseks koolivaheajaks. 



Sel aastal peaks Horizon Travelil tema sõnul olema rekordarv reisijaid; kas ka käibe osas rekordaasta tuleb, ei soovinud Kallas öelda.



Rüütsalu arvas, et reiside müük nii odavate hindadega ei saa olla kuigi kasumlik tegevus ning kaua see kesta ei saa, eriti kuna naftahinna kallinemine surub hindu pigem ülespoole. Samuti võib see tähendada tegevuse lõpetamist väiksematele firmadele.



Laikjõe Tez Tourist lausus, et üks tema firma eesmärkidest oligi Eesti reisiturgu korrastada.


See tähendab tema sõnul, et valitsema jäävad mõned suuremad firmad, väiksemad kas jäävad pakkuma nišitooteid või muutuvad reisikorraldajatest reisibüroodeks ehk ei korralda enam sõite ise, vaid vahendavad soovijatele reisikorraldajate pakkumisi.



Reisikorraldaja Marhaba Tours pani maikuus uksed kinni



Reisikorraldaja Marhaba Tours teatas eelmisel kuul oma töötajatele, et neil tuleb lahkuda, kuna firma paneb uksed kinni. Keset tööpäeva kutsuti inimesed ootamatult kokku, teatati neile, et firma lõpetab tegevuse, ning paluti asjad kokku korjata.



Reisikonsultandi ametit pidanud Angela Karulini sõnul läksid töötajad järgmisel hommikul uuesti kontori ukse taha, kuid sisse neid ei lastud. 



Lisaks pole töötajad kätte saanud maikuu töötasu.Seejärel muudeti senine nimi AS Marhaba Tours äriregistris ümber AS Ramhabaks, mille tulevikuplaanid jäävad esialgu segaseks.



 Töölepinguseaduse järgi lähevad aga ettevõtte ülemineku korral töölepingust tulenevad õigused ja kohustused muutumatul kujul üle uuele tööandjale ehk siis ASile Ramhaba.



«See tähendab, et Ramhaba peab täitma Marhaba Toursi sõlmitud kokkuleppeid,» ütles tööinspektsiooni töösuhete osakonna peajurist Ilona Torn. Inspektsiooni üllatab, et töötajaid «vabatahtlikult» lahkuma sunniti. «Igasugune sundimine ja surve avaldamine on seadusvastane,» tõdes Torn.



Majandusministeerium teatas, et Marhabast Ramhabaks muutunud reisibüroo ei tohi praegu teenuseid pakkuda.



Reisifirmadelt seadusega nõutav tagatiskindlustus kehtis Marhabal 10. maini, kuid uus firma Ramhaba ei ole ministeeriumi andmetel end majandustegevuse registrisse kandnud.



Nimelt ei piisa reisifirmadel sellest, kui ollakse kirjas äriregistris, nõutav on ka tegevusluba, mille saamiseks peab end registreerima omakorda veel majandustegevuse registrisse. Et firmat seal ei ole, pole ka teada, kas Ramhaba on tegevuseks nõutud tagatiskindlustust taotlenud. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles