Telepilt läheb märgatavalt selgemaks

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Digitelevisioon on põhimõtteline samm edasi nii teleprogrammide tootmisel kui levitamisel, muutes selle odavamaks ja lihtsamaks, kinnitas ringhäälingu edastusteenuseid osutava Levira juhatuse esimees Mart Einpalu.

Mida võidab digitelevisioonist tavaline televaataja?



Esimene ja kõige olulisem vahe paistab kohe silma – kvaliteet. See on nagu vanade VHSi videolintide ja DVD-de vahe. Kvaliteetselt toodetud digipilt on selge ja tavalistest eetrihäiretest prii.



Teiseks võimaldab digilevi edastada sama saatjatevõrgu kaudu ühe asemel kuni 12 kanalit. See omakorda annab võimaluse tavalise antenniga kõiki Eesti kanaleid tasuta vastu võtta. Kõik vanad ja tuttavad kanalid jäävad alles ning uued tulevad juurde.



Kolmandaks võimaldab digilevi mitmeid lisateenuseid, nagu elektrooniline saatekava, vahetatavad subtiitrid eri keeltes jne.



Neljandaks võimaldab digiboksiga teler või uus digileviteler vastu võtta ka tasulisi kanaleid.



Kuidas on planeeritud digitelevisioonile üleminek?



Ülemineku ettevalmistused on tehtud, välja on ehitatud kolm üleriigilist saatjate võrku. Esimene, tasuta vastuvõtu võrk saab suve lõpuks nii kaugele, et kaetud peaks olema iga viimane paik Eestimaal. Kaks veidi väiksemat tasulist võrku on vastuvõetavad ligi 97 protsendil elanikest.



Nüüd on neil inimestel, kes praegu oma antenniga signaali vastu võtavad, aega kaks aastat vastuvõtuseadme ostmiseks või rentimiseks. Kahe aasta pärast suvel lülitame vanad analoogsaatjad välja.



Kuuldavasti müüvad mõned kauplused digiseadmete pähe asju, millega pole midagi peale hakata. On see nii?



Kauplustes müüakse digitelevisiooni nime all kõikvõimalikke asju. Tarbijal tasub äärmiselt tähelepanelik olla, et ostetav seade tõepoolest ka Eesti levivõrgus töötaks. Toimiva seadme ülesleidmise lihtsustamiseks varustatakse need juulist alates kauplustes spetsiaalse digilevi märgiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles