Ämari lennubaasi hoonete rajamine maksab 81 miljonit

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaas.
Ämari lennubaas. Foto: Toomas Huik

Kaitseministeerium sõlmis sel nädalal lepingu rekonstrueeritava Ämari lennubaasi administratiivala ehitamiseks, ehitushanke võitis OÜ Astlanda Ehitus ja AS Ehitusfirma Rand & Tuulberg ühispakkumine, hanke kogumaksumuseks kujuneb 81 277 000 Eesti krooni.

Administratiivala ehitamist rahastatakse täielikult Eesti riigi kaitse-eelarvest ning erinevalt paljudest teistest Ämari projektidest ei kasutata selleks NATO julgeolekuinvesteeringute programmi vahendeid, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Administratiivala ehitamise käigus rajatakse Ämari lennubaasi tuletõrje-, päästeteenistuse- ja rajahooldustehnika hoone, valvekeskus ja pääsla, söökla ja toiduladu, 40-kohaline ühiselamu liitlasriikide õhuväelaste majutamiseks, teed ja kanalisatsioonisüsteem ning baasi piirdeaed. Administratiivala ehitustööd algavad lähinädalatel ning kestavad kuni 2011. aasta aprillini.

Kaitseministeeriumi kantsleri Riho Terrase sõnul on administratiivala ehitamine vajalik nii Ämarist tulevikus teostatavate õhuturbeoperatsioonide tagamiseks kui ka liitlasvägede tegutsemiseks.

«Ilma kõikide vajalike toetavate rajatisteta pole võimalik Ämaris korraldada ei ühisõppuseid liitlastega ega õhuturbeoperatsioone,» ütles Terras.

Alates 2008. aasta sügisest on Ämari lennubaasis käivitatud liiklusala, hooldusala ning kütuserajatise ja ühendusteede ning elektrivõrkude ehitustööd. 2010. ja 2011. aastal plaanitakse korraldada lennubaasi navigatsioonisüsteemide hange, ehitada valves olevate hävituslennukite angaar, ambulants, terminal ja kaubakäitluseb vaheladu ning mootorikütusetankla ja autopargi garaažid.

Jaanuaris valitsuse poolt kinnitatud sõjalise kaitse arengukava aastateks 2009-2018 näeb ette Ämari lennubaasi valmimise 2011. aastal, pärast mida on lennubaas valmis vastu võtma transpordilennukeid ning tegutsema õhuturvet teostavate hävituslennukite baasina. Kokku läheb kogu baasi rekonstrueerimine maksma ligi üks miljard krooni, millest umbes 420 miljonit krooni tuleb NATO julgeolekuinvesteeringute programmi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles