Postimaja läheb peagi müüki

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru väljakul asuv postimaja enne remonti.
Viru väljakul asuv postimaja enne remonti. Foto: Peeter Langovits

Eesti Posti nõukogu eilne istung otsustas 128 miljoni kroonise alghinnaga müüki panna Tallinna kesklinnas Viru väljakul asuva endise peapostkontori kinnistu.

Juba mullu suvel andis Eesti Posti juhatus märku, et peagi hakatakse müüma firma põhitegevuse seisukohast otstarbetut kinnisvara. Juhatuse liikme Aavo Kärmase sõnul on Narva mnt 1 kinnistu minetanud oma põhiväärtuse ning 20 aasta eest ehitatud maja on amortiseerunud ja ebapraktiline. «Oleme kaalunud ka ümberehitust ja juurdeehitist, kuid rahaliselt oleks see mõttetu,» põhjendas Kärmas.



Tänapäeva tehnoloogia juures on nii suur ruum kesklinnas otstarbetu ning et lähikuudel kolitakse ka posti sorteerimine Narva maantee majast ära, tekib üleliigset ruumi juurdegi.



Endine Eesti Posti nõukogu esimees Jüri Ehasalu on juba aastaid olnud postimaja müügi vastu. Tema sõnul ei kao vajadus postiteenuse järele kunagi ning üleliigset ruumi on alati võimalik rendile anda. «See kinnistu on viimane riigile kuuluv maatükk Viru väljakul ning see peaks nii jääma. Viru väljak on nagu Tallinna Arbat – sinna ei tule kunagi ruumi juurde ning riik peaks oma viimasest kinni hoidma,» ütles Ehasalu.



Tema sõnul on hoone siiski töökorras ning alati on võimalus ruume juurde ehitada ning neid rendipindadeks anda. «Praegune tegevus on majanduslikult läbi mõtlemata ning ühepäevaperemehelik. Isegi kui saalid on suure osa aastast tühjavõitu, peab kesklinna postkontor olema valmis mahutama kliente ka tipphooaegadel,» avaldas Ehasalu nõukogu otsuse peale nördimust.



«Postkontori koht on seal, kus klient teenust vajab, ning kesklinn on kindlasti oluline punkt, kuid oma tegevuseks ei vaja me nii suuri ruume,» ütles Kärmas, kelle sõnul ei ole maja ülalpidamine tulevikku silmas pidades siiski mõttekas. «Loomulikult on postimajast saanud aastatega postiteenuse sümbol ning üldsuse halvakspanu tõenäoline, kuid ettevõtet juhtides peame tegutsema ellujäämise nimel,» tunnistab ta, et müügiotsus ei pruugi võita rahva poolehoidu.



«Eesti Post ei ole kinnisvaraettevõte ning kinnisvaramüügist finantseerime oma põhitegevust, et muutuda peagi avaneval turul konkurentsivõimelisemaks,» kordas varem öeldut Eesti Posti nõukogu esimees Meelis Atonen. «Tarvis on keskenduda firma logistilisele tegevusele ning hakata sellega tulevikus kasumit teenima.»



Postimaja arhitekti Raine Karbi sõnul on tänaseks üsna kindel, et hoone lammutatakse.


«Merko juba uuris võimalusi praegusele hoonele korruseid lisada, kuid see oleks kulukas ja otstarbetu. Praeguse detailplaneeringu kohaselt rajatakse sinna hoopis 7-korruseline äri- ja elamuhoone,» nentis Karp, kelle sõnul näeb postimaja naabrusse kerkinud moodsate ja kõrgete hoonete vahel õnnetu välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles