Ligi: arstide palgad on kahe aastaga tõusnud umbes 60 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinitöötajate meeleavaldus Toompeal.
Meditsiinitöötajate meeleavaldus Toompeal. Foto: Priit Simson

Rahandusminister Jürgen Ligi kirjutab oma ajaveebis, et peab kohatuks meditsiiniõdede eilsel miitingul tehtud jõhkraid nalju surnukirstuga ning ei mõista nende pahameelt olukorras, kus teistel on veel raskem.

«Matemaatika ütleb, et rahanõudmised meditsiinis ei oleks praegu õiglased isegi väärikate meetodite korral. Majandus on langenud 2005. või 2006. aasta mastaapi - sõltuvalt näitajast. Riigi tegevuskulud on aastas 2006. Meditsiini eelarve jääb 2010. aastal 2008. aasta tasemele,» toob Ligi välja.

«Arstide palgad kasvasid veel 2008. pea 30 protsenti, kuigi majandus juba langes, ja aasta varem umbes sama palju. Tööpuudust see ala ei tunne ja maailmgi on lahti,» ei mõista Ligi arstide valjuhäälset protesti.

Rahandusministri hinnangul peavad kõik aitama majandusel ja rahandusel kohaneda ning ametühingujuht, kes kiidab, et pole oma palka kärpinud, töötab taastumisele vastu.

«Meditsiinis on kärpimist leevendamas reservid. Muu eelarve kahjuks toodab see miinust, mida tuleb mujalt, sealhulgas palkadest, kärpimisega tasakaalustada,» selgitas Ligi, kelle sõnul lubab riik haigekassal niigi kasutada reserve rohkem kui seaduses lubatud.

«Miks laekumine langeb ja miks ka meditsiinis kärpima peab, tuleneb ikka ja ainult sellest, et teistel on palku kärbitud veel rohkem ning kümneil tuhandeil sootuks nullini. Pole sissetulekuid, millelt meditsiin oma tulud saab, pole õieti kedagi, kellelt ära võtta. Kätte maksavad ka varasemad ametiühinguaktsioonid, millele järele on antud,» arvas minister.

Ligi arvas, et tänavale protestima läinute seas oli tegelikult palju nn elukutselisi miitingulisi ja vähe pärismeedikuid. «Kui nad arvasid, et võitsid nüüd raha üle otsustajate südamed, siis eksisid väga. Noist südameist ei sõltugi praegu tulemus. Kui aga reservide põhjani söömise nõuetele järgi antaks, poleks neid kunagi ei tekkinud ega olemas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles