Jevgeni Golikov: venelased on ressursside ja võimu juurest eemale tõrjutud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Golikov.
Jevgeni Golikov. Foto: Marina Puškar.

Filosoofiadoktor, Eesti-Ameerika Äriakadeemia õppejõud Jevgeni Golikov leiab eestlaste ja venelaste leppimise vajadust vaagides, et Eesti eliit on venelased ressursside ja võimu juurest eemale tõrjunud.


«Küsimus «kuidas lepitada eestlasi ja venelasi?» on formuleeritud nii, nagu konflikti aluseks oleksid rahvuste vahelised suhted,» kirjutab Golikov venekeelses

Postimehes

.

Ta leiab, et sellisel juhul tuleks konflikti (juhul, kui see eksisteerib) põhjuseid otsida eestlaste ja venelaste psüühikast.

«Ma arvan, et küsimuse selline püstitus annab tunnistust praegu Eestis valitseva olukorra mittemõistmisest. Tegelikult ei puutu rahvustevahelised suhted ja nende ajalugu peaaegu üldse asjasse. Asi on hoopis Nõukogude Liidu lagunemise spetsiifikas, selle protsessi viimastes interpretatsioonides erinevate osaliste poolt ja soovis neist interpretatsioonidest kasu lõigata,» selgitab Golikov.

«Eestis on olukord, kus kõiki eesti rahva hädasid põhjendatakse nõukogude okupatsiooniga, aga see tähendab ka elanikkonna jagamist okupeerituteks ja okupantideks. Ühed on ohvrid, teised - kurjategijad. Niisugune vahetegemine andis võimaluse mitte-eesti elanikkond ressursside ja võimu juurest eemale tõrjuda, tuues põhjuseks venelaste süü okupatsioonis,» leiab Golikov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles