Aaviksoo kohtus USAs Kongressi liikmetega

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitooliumi hoone, kus asuvad nii Ühendriikide senat kui esindajatekoda.
Kapitooliumi hoone, kus asuvad nii Ühendriikide senat kui esindajatekoda. Foto: AFP / Scanpix

Kaitseminister Jaak Aaviksoo kohtus eile oma USA visiidi käigus esindajatekoja alamkoja liikme John Shimkusega ning senaatorite John McCaini ja Joseph Liebermaniga.

Kohtumiste põhiteemadeks olid Eesti-USA suhted, NATO strateegilise kontseptsiooni uuendamine ning Eesti ja USA ühised prioriteedid.

Kaitseminister Aaviksoo sõnul tuleb NATO strateegilise kontseptsiooni läbivaatamise käigus uue kontseptsiooni kangas kududa ümber meie baasväärtuste –Washingtoni leppe ja kollektiivkaitse.

«See peab omakorda olema sisustatud praktilise tegevusega ja mul on hea meel öelda, et NATO on siin õigel teel – reaalsete julgeolekuriskide maandamiseks tuleb nende vastu planeerida ning plaane tuleb praktiseerida harjutuste, simulatsioonide ja õppuste käigus. Mul on hea meel tõdeda, et meil Ameerika seadusandjatega selles küsimuses jagatud arusaam,» ütles Aaviksoo.

Kaitseministri sõnul on Ameerika Ühendriikide sõjalis-poliitiline kohalolek ja nähtavus Euroopas jätkuvalt oluline.

«See taaskinnitab meie tugevat suhet, mille vundamendiks on USA poolt tehtud pingutused Kesk- ja Ida-Euroopa ning Balti riikide vabanemiseks ja hilisemaks integreerimise lääne julgeolekuarhitektuuri,» sõnas Aaviksoo.

Samuti tuli kohtumiste käigus kõne alla Afganistani julgeolekutagamismissiooni tulevik.

Aaviksoo sõnul on meil Afganistani julgeolekumissiooni edasise käigu osas oluline otsustada, millised on meie ühised edukriteeriumid, milline on selle saavutamiseks vajalik strateegia ja millist ressurssi see strateegia realiseerimiseks vajab.

«Afganistanis on NATO kollektiivkaitse tegelik rindejoon. Afganistani strateegia osas on praeguse USA administratsiooni juhtimisel tehtud suur töö ning olen kindel, et lähiajal langetatakse otsused, mis võimaldavad NATOl saavutada seatud eesmärgid,» nentis kaitseminister. 

Täna esineb kaitseminister kõnega USA Kaitseülikoolis (National Defence University) toimuval küberkaitseteemalisel konverentsil «Cyber Force Structure».

Esmaspäeval esineb Aaviksoo avakõnega George Washingtoni Ülikoolis toimuval küberheidutuse-teemalisel sümpoosionil.

Teisipäeval kohtub Aaviksoo USA kaitseministri Robert Gates’iga, kellega arutatakse peamiselt NATO nähtavuse ja tulevikuga ning Eesti ja USA vahelise sõjalise koostööga seotud küsimusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles