Raplamaa matmispaik võib tuua selguse nelja saarlase surmaloosse

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud haud.
Avatud haud. Foto: jupiterimages.com

Teetööde käigus Raplamaalt Arankülast avastatud matmispaik võib tuua selguse, mis juhtus 1944. aasta septembris rindelt koju naasnud, kuid teel tapetud nelja Saksa mundris võidelnud saarlasega.

«Nende säilmeid me praegu veel avastanud ei ole, kuid kohalikud teavad rääkida, et need on siin kusagil lähedusse maetud,» kinnitas väljakaevamiste üks juhte, Saksa sõjahaudade hooldusliidu koostööline Arnold Unt Meie Maale. Tema sõnul ei saa kohalike juttudest siiski põhjapanevat järeldust teha.

«Kuigi meenutatakse, et hukkus neli saarlast, esineb selles versioonis mitmeid vasturääkivusi ja pole võimatu, et hukka võis saada ainult kaks saarlast,» lisas Arnold Unt.

Raplamaa kohalike elanike meenutuste kohaselt peatusid rindelt tulnud neli noort Saaremaa meest 1944. aasta septembri lõpus paar päeva Hagudi lähistel ühes talus. Saksa mundris mehed olnud rõõmsad, et on sõja üle elanud ja saavad tervelt koju naasta.

Pärast puhkust Hagudi lähedal hakati Saaremaa poole edasi liikuma. Kaks meest läinud ees ja umbes 300–400-meetrise vahega järgnesid ülejäänud kaks. Sel momendil, kui teine paar jõudis vana tuuleveski lähedusse, tuli Tallinna poolt venelaste sõjaväeešelon ning venelased lasid kõik saarlased maha.

Saarlaste matmise korraldanud kaks kohalikku naist. Kumbagi pole enam elus, et täpsustada, kuhu nad saarlased matsid.

Seni on ajaloolased leidnud Arankülas toimuvatel väljakaevamistel keskaegse matmiskoha. Sinna peale on maetud 1941. aastal samas kohas toimunud lahingus hukkunud vene ja saksa sõdurite säilmed. Nii loodetakse lähiajal leida ka saarlaste säilmed, sest väljakaevamistööd Arankülas jätkuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles