Rootslaste ahjusoe sai valmib Sauel

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaasan Groupi uue tehase avamisel lõikasid selleks puhuks küpsetatud 15 kilogrammi kaaluva leiva läbi Saue linnapea Henn Põlluaas (vasakult), tehase ehitanud SRV juht Jukka Hienonen ja kontserni tegevjuht Esa Rautalinko.
Vaasan Groupi uue tehase avamisel lõikasid selleks puhuks küpsetatud 15 kilogrammi kaaluva leiva läbi Saue linnapea Henn Põlluaas (vasakult), tehase ehitanud SRV juht Jukka Hienonen ja kontserni tegevjuht Esa Rautalinko. Foto: Peeter Langovits

Kui rootslased ostavad supermarketist või bensiinijaamast ahjusooja saia, siis suure tõenäosusega valmis see juba mitu kuud varem Harjumaal Sauel asuvas vabrikus ning ootas sügavkülmas õiget müügiaega.

Vaasan Groupi uues pagaritoodete tehases hakati jõuludeks valmistuma juba augusti keskel, kui liinilt tulid esimesed Rootsi traditsioonilised jõulusaiakesed «lussekatid». Praegu tehakse safranisaiakesi kolmes vahetuses ja nii kümme nädalat järjest.

Oma õiget müügiaega luutsinapäeval ehk 13. detsembril ootavad need sügavkülmas. Sinna lähevad ka kõik teised Saue tehase tooted, olgu need siis valmisküpsetatud saiad või muffinid.

«Värsket saia tellides võib seda mõnel päeval üle jääda, aga kui poe sügavkülmas on eelküpsetatud toode, siis saab sooja saia müüa täpselt nii palju, kui ostetakse,» selgitas tehase juht Alar Oja ajakirjanike ringkäigu ajal, miks on vaja äsja küpsetus­ahjust tulnud saiu külmutada. Tema sõnul ulatub nende toodete säilivusaeg kuni aastani.

Osa Saue tehase küpsetisi – muffinid, plaadikoogid, saiakesed – võib müüa kohe pärast üles sulamist, teised on n-ö toored ja need tuleb poes kohapeal valmis küpsetada. Kolmandad on eelküpsetatud, kuid pannakse poes viieks minutiks ahju, et tekiks krõbe koorik ja leviks värske leiva lõhn. Eestis valminud külmutatud pärmitainast tehtud majaleiba pakutakse Skandinaavias nii hotellides kui ka restoranides.

Rootsist Sauele tööle

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles