Bartolomeus ja Põder pidasid Tallinna toomkirikus palvuse

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bartolomeus ja Põder pidasid Tallinna toomkirikus palvuse.
Bartolomeus ja Põder pidasid Tallinna toomkirikus palvuse. Foto: Arho Tuhkru / EELK

Konstantinoopoli Patriarh Bartolomeus ja peapiiskop Andres Põder pidasid laupäeval Tallinna toomkirikus oikumeenilise palvuse.

Palvusel tervitas peapiiskop patriarhi ja oma kõnes juhtis ta tähelepanu hoolimisele, mille märgiks on tänane palvus ja kokkusaamine. Peapiiskop Põder toonitas dialoogide vajalikkust ning elu pühaduse ja inimväärikuse tajumist, Jumala Sõna ja Kristuse armastuskäsu järgimise läbi, teatas Eesti Evangeelne Luterlik Kirik.

Patriarh Bartolomeus viitas oma pöördumises inimeste ja rahvaste dialoogile ning praegusele oikumeenilisele olukorrale.

«Kirikuisad, pühad märtrid ja vagad elasid evangeeliumikohast elu, elasid tõeks usuõpetuse sisu, mis ongi ju mõeldud inimese tervendamiseks hinge ja ihu vaevadest ja kirgedest. Niiviisi leiab inimene vastuse teda painavatele eksistentsiaalsetele probleemidele, nagu: «mis on elu ja surm?», «mis on vabadus ja armastus?», «mis toimub pärast surma?» ja «kuidas võib inimene eida osaduse elava Jumalaga?».

Patriarh avas oikumeenilise patriarhaadi olemust, mis on paljurahvuseline ja mitmekultuuriline.  Kirik on palvesse ning Jumalaga ja inimestega osadusse kutsuv.

Patriarh Bartolomeuse ja peapiiskop Andres Põderi kõrval teenisid kaasa piiskop Philippe Jourdan, piiskop Einar Soone, toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma ja pastor Ruudi Leinus, organist Kadri Ploompuu ja Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse koor «Laudate Dominum» Veljo Reieri juhatusel.

Palvuse lõpus kinkis peapiiskop patriarhile eestikeelse «Meie isa palve», mille on gooti kirjas kirjutanud ja traditsiooniliselt illustreeritud kalligraaf Heino Kivihall.

Patriarh külastab autonoomse Eesti apostlik-õigeusu kiriku 90. aastapäeva raames kogudusi ja kohtub erinevate kirikute esindajatega ning linna- ja riigijuhtidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles