Katalaanid nõuavad 400-kilomeetrise inimketiga iseseisvust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme korraldatava 400 kilomeetrit pika katalaanide keti eel on toimunud üle maailma samalaadseid väiksemaid meeleavaldusi nende iseseisvuse toetuseks. Pildil on Londonis peetud üritus.
Homme korraldatava 400 kilomeetrit pika katalaanide keti eel on toimunud üle maailma samalaadseid väiksemaid meeleavaldusi nende iseseisvuse toetuseks. Pildil on Londonis peetud üritus. Foto: Kataloonia Avaliku Diplomaatia Nõukogu

Vähemalt 400 000, tõenäoliselt kõvasti rohkem katalaani moodustab homme kell 17.14 kohaliku aja järgi 400 kilomeetrit pika inimketi El Pertúsist Prantsusmaa piiril kuni Alcanarini Kataloonia lõunaserval.

Inimketi kellaaeg ja kuupäev sümboliseerivad 1714. aasta 11. septembrit – päeva, kui katalaanide vägi lõplikult Hispaania kuninga Felipe V üksustele kaotas. Homme piirist piirini käed ühendavad katalaanid näitavad sellega soovi saada rahumeelsel teel taas suveräänseks – samamoodi nagu neile eeskujuks olnud eestlased, lätlased ja leedulased, kes 1989. aastal kolme riiki ühendanud Balti ketti kogunesid.

Lapsena Balti ketis seisnud Anneli Brause, kes nüüd elab katalaanist abikaasa ja kahe lapsega Lleida lähedal Alfési külas, kinnitab, et märke lähenevast suurüritusest näeb kõikjal. Bensiinijaamas veepudeleil nähtud katalaani lipud meenutasid talle väga taasiseseisvumisaegseid sinimustvalgeid kõikvõimalikel kaupadel Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles