Lugejaid puudutavad eelkõige õiglustunne ja rahaline kasu

, teemalehe toimetajateemalehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millised on maakleri ausad töövõtted ja kes peaks siiski tasuma tema töötasu – üürileandja või üürilevõtja –, tekitab lugejais jätkuvalt suurt segadust.
Millised on maakleri ausad töövõtted ja kes peaks siiski tasuma tema töötasu – üürileandja või üürilevõtja –, tekitab lugejais jätkuvalt suurt segadust. Foto: Scanpix/CORBIS

Andsime augustikuus lugejaile võimaluse esitada kinnisvarateemalisi küsimusi, millele nad pole meie teemalehtedest veel vastust saanud ja valisime välja paremad*, millele palusime asjatundjatel vastata.

Võlaõigusseaduse (VÕS) peatüki 37 § 658 lõike 1 alusel peab maakleritasu maksma inimene, kes maakleri palkab (enamasti siis üürileandja). Niimoodi on asi ka mujal Euroopas. Kuidas on siis võimalik, et praktikas võetakse Eestis maakleritasu ikkagi üürilevõtja käest? Kuidas saab selline olukord igapäevaelus üldse tekkida, kui VÕS ütleb selgelt, et maakleritasu maksab maakleri palkaja? Selles seaduses ei ole midagi arusaamatut ning pole võimalik udujutuga lükata see kohustus üürnikule, näiteks põhjendusel, et see on kokkuleppeline, kes maksab, või et hoopiski tegutsetakse üürilevõtja huvides (teenuse tellijaks üürnik).

Vastab LVM Kinnisvara juhatuse liige, Eesti kinnisvaramaaklerite koja liige Ingmar Saksing:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles