Süüria lubas loovutada keemiarelvad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: Reuters/ScanPix

Päev pärast USA välisministri John Kerry Süüriale esitatud nõudmist loovutada sõjalise rünnaku ärahoidmiseks kohe oma keemiarelvad, teatas Moskvat külastav Süüria välisminister Walid al-Muallem eile, et Damaskus on valmis andma oma keemiaarsenali rahvusvahelise kontrolli alla.

Sellise kavaga tuli välja Venemaa ning Muallemi sõnul võttis Damaskus Vene välisministri Sergei Lavrovi (pildil) ettepaneku vastu juba esmaspäeval. Lavrovi sõnul pidas Moskva eelnevalt läbirääkimisi ka Ühendriikidega ning Kremli kinnitusel arutasid kahe riigi presidendid keemiarelvaplaani ka läinud nädalal Peterburis toimunud G-20 kohtumisel.

Lisaks loovutamisele näeb kava ette ka keemiarelvade hävitamist. Pole teada, kuidas ja millal soovitakse Süüria keemia­arsenal kontrolli alla võtta ning kes seda konkreetselt teeb. Lavrovi sõnul sellist plaani praegu koostatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles