Kunstnik: kaks Janseni maali Toompea lossis on kentsakas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalid riigikogu Valge saali uste kohal
Maalid riigikogu Valge saali uste kohal Foto: Andres Haabu

Tartu Kunstnike Liidu juhatuse esimees Markus Toompere muigas, kui kuulis, et kunstnik August Janseni pildid «Võit» ja «Põllumajandus ja tööstus» on Toompeale Valgesse saali riputatud.

«August Janseni maalid näevad tänapäeval kentsakad välja,» selgitas Toompere Õhtulehele.

«Oleks väga kentsakas, kui Ott Lepland hakkaks laulma isamaalisi laule lõõtsaga ja rahvatantsutrupp tantsiks ümber tema,» võrdles ta.

«Iseasi on see, mis sellega tänapäeval peale hakata. Kui seda targalt siduda, siis on ta väga omal kohal, küsimus on see, kui lossi peale panna kaks August Jansenit, siis on ta tõesti kentsakas,» hindas Toompere renoveerijate pingutust.

Samas manitseb Toompere maale vaadates mitte unustama ajalist konteksti, kui need loodi. «Ma siiski pööraks tähelepanu, et see markeerib ära üht väga olulist momenti eesti ajaloos ja annab märku meelsustest, kui need tööd telliti.»

Toompea lossi Valge saal sai renoveerimise käigus uksepealsetesse kaarniššidesse 1937. aasta konkursi tulemusel valminud August Janseni maalid, mis pole seal ajalooliselt kunagi olnud. Muinsuskaitse eritingimuste koostaja, Kunstiakadeemia professor akadeemik Mart Kalm selgitas, et tegu on kunstiajaloolise eksperimendiga, kuidas me vaatame 2013. aasta pilguga teostele, mida vaikival ajastul ei juletud üles panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles