Lugeja kiri: vabatahtliku tööpuudusega Eesti

, Kaubamaja ASi juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Statistikaameti teatel ulatus tänavu teises kvartalis Eestis töötute hinnanguline arv 57 000ni, sama ameti andmetel oli samal ajal aga Eestis 7600 vaba ametikohta. Sisuliselt võiks iga kaheksas töötu soovi korral end kätte võtta ja tööle minna. Miks me töötuid ja tööd omavahel kokku ei suuda viia? Või ei tahagi kõik töötud tööle minna?

Mina arvan, et meie tööpuudus on ühes kindlas osas täiesti vabatahtlik. Peaaegu alati on majanduses vabu töökohti ning osa tööpuudusest tuleneb sellest, et inimesed soovivad valida paremat töökohta, kui turul pakkuda on. See, mida pakutakse, ei sobi – kas palga või iseloomu pärast.

Miks see nii on? Miks kõlbab noorel välismaal teha lihtsamaid töid, kuid kodumaal mitte? Raha saab vähe, on esimene jutt. Kuid perspektiivist ja «enda ülestöötamisest» ei räägi keegi. Kui välismaale tööle minna, siis võiks tegemist olla kogemuse omandamisega, mida hiljem ka Eestis kasutada saaks. Muide, Eestit on pidanud heaks kohaks oma karjääri alustamiseks paljud välismaa noored. Hooajatöö kohvikus või kaupluses on neile olnud piisavalt hea võimalus järgmise sammu tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles