Linn sõdib sügislehtedega

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru pargis koristab lehepuhuriga lehti Arman Kurus.
Kadrioru pargis koristab lehepuhuriga lehti Arman Kurus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nii nagu igal sügisel, on Tallinnas alanud võitlus värviliste sügislehtedega, mis puu otsas on küll ilusad vaadata, kuid mis maha langedes muudavad tänavad räpaseks ja libedaks.


Kõige uhkem ja võimsam lehtede korjamise masin on Mustamäe Haljastusel. Firma töötajate sõnul niidab masin suvel muru ja sügisel koristab lehti. Imur tõmbab lehed üles kongi, purustab ära ja pärast tõstab masin kongi üles ja tühjendab selle konteinerisse. Selliseid masinaid on Tallinnas teisigi, aga Mustamäe Haljastuse Iseki on kõige võimsam. Täna tegutses masin Kalevi spordihalli juures oleval puiesteel.

Kadrioru pargi direktori Ain Järve sõnul neil lehekogumismasinaid pole, kuid pargis lehtede koristamine läheb siiski edukalt tänu töötajate käsutuses olevatele lehepuhuritele. «Meil on neli lehepuhurit ja nende abil me parki lõikude kaupa puhastame. Puhuri jõudlus on ikka märkimisväärne ja selle abil pole ka suurte muruplatside puhastamine mingi probleem. Au ja kiitus sellele inimesele, kes selle asja välja mõtles,» lausus Järve.

Töötuid pole Kadrioru parki hädaabitöödele saadetud ja pargi direktor neist puudust ei tunne. «Ausalt öeldes, ega me pole eriti ka küsinud. Meie töötajatel on aastatega oma töövõtted ja -meetodid välja kujunenud ja aegluubis reha najal tegutsevatest abilistest ilmselt suurt kasu ei oleks. Me oleme igal aastal oma lehed ikka ise kokku saanud,» ütles pargi direktor.

Küll aga on hädaabitöölisi lehtede riisumisel kasutanud näiteks Põhja-Tallinna valitsus.
Põhja-Tallinna vanema asetäitja Jüri Jõgeva kinnitusel on töötud linnaosas lehti riisunud küll, aga ka muidu läheb heakorratöödega kõik plaanipäraselt. «Lehed alles langevad ja kõik kohad pole veel päris puhtad. Alati võiks parem olla,» arvas Jõgeva.

Asevanema optimismi ei väära ka etteheited linnaosavalitsuse hoone lähedale jääva Põhja puiestee kohta, kus kõnniteele kogunenud lehtede kiht sõltuvalt ilmastikutingimustest üsna libedaks võib muutuda. «Seda teed on kindlasti vähemalt üks kord puhastatud, aga uued lehed on peale tulnud. Seal on kahel pool kõnniteel palju puid ja lehti langeb omajagu alla. Ma vaatan selle asja juba täna üle ja kui seal on midagi hullu, siis võtame selle kiiremas korras uuesti ette,» lubas asevanem.

Majaomanike usinusega lehtede koristamisel aga võib Jõgeva sõnul rahul olla. Sedasama kinnitas ka munitsipaalpolitsei juht Kaimo Järvik, kelle sõnul on asi varasemate aastatega võrreldes paremaks läinud, kuigi mupo möödunud nädala statistika näitab, et tänavale langenud lehed on põhjustanud üsna mitu menetlust. «meie esmane eesmärk ei ole karistada. Me taotleme ikkagi esmajoones seda, et lehed saaksid mõistliku aja jooksul koristatud. Et vihma ja külmetamise tulemusena ei tekiks libedust, sest lehed võivad uskumatult libedad olla,» lausus Järvik.

Enamus kaebusi laekub mupole telefoni teel, mõnikord ka teiste linnaametnike vahendusel. Nii näiteks kesklinnas Koidu 97 asuva koolimaja esise kõnnitee kohta, kus sel sügisel ilmselt lillegi pole liigutatud. «Siin on tegemist ilmse korralagedusega, mille kohta saadame kinnistu omanikule märgukirja, samuti juhime mupo tähelepanu puhastamata kõnniteele. Võimalik karistus jääb juba mupo otsustada,» ütles kesklinna avalike suhete nõunik Ivo Parbus.

Tema sõnul aitab kesklinna valitsus ka käesoleval aastal elanikel sügislehti ära vedada. «See abi on mõeldud kesklinna asumite krundi- ja majaomanikele, kelle krundil kasvab palju põlispuid või kelle krunt on ümbritsetud suurte tänavapuudega,» ütles Parbus. Kuni 150-liitristesse plastkottidesse pakitud lehtede äravedu saab tellida 13. novembrini. Lehtede äravedu algab novembri teisel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles