Riigikogu ei hakka Tederi soovil jälitustoimingute korda muutma

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu lükkas täna võimuliidu häältega tagasi õiguskantsler Indrek Tederi uue ettepaneku muuta seadust ning viia jälitustoimingutest teavitamise ja kontrolli kord põhiseadusega kooskõlla.

Aasta algul pöördus Teder riigikohtu poole, leides, et sätted, mis välistavad kohtuliku kontrolli enne 2013. aastat lõppenud jälituslubade alusel tehtud jälitustoimingust teavitamise edasilükkamise üle, on põhiseadusega vastuolus. Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium asus 10. mail aga seisukohale, et taotlus ei ole põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluses lubatav, ning jättis selle läbi vaatamata.

Kolleegium selgitas, et õiguskantsler ei ole teinud parlamendile seaduses ette nähtud ettepanekut viia riigikohtus vaidlustatud säte põhiseadusega kooskõlla. Õiguskantsler esitas 2011. aasta mais riigikogule küll ettepaneku viia põhiseadusega kooskõlla sätted, mis ei näe ette tõhusat ja süsteemset järelevalve korraldust jälitustoimingust teavitamise edasilükkamise üle ning võimaldavad jätta teavitamise edasilükkamise tõttu inimese toimingust üldse teavitamata, samas kui riigikohtusse pöördus ta teise sätte pärast, mis võeti riigikogus vastu alles mullu juunis.

Kuigi toona leidis õiguskantsler, et taotluse esitamise eeldused on täidetud ja riigikogule uue ettepaneku tegemine ei olnud vajalik, saatis ta juunis parlamendile siiski uue ettepaneku viia kriminaalmenetluse seadustiku rakendamise seaduse paragrahv 25¹ põhiseadusega kooskõlla.

Tederi hinnangul peaks riigikogu vastu võtma üleminekuregulatsiooni, mille kohaselt saaks enne 2013. aastat lõppenud jälituslubade alusel tehtud ning intensiivseid põhiõiguste riiveid kaasa toonud jälitustoimingutest teavitamise edasilükkamise üle teha tõhusat ja süsteemset järelevalvet.

Parlament ettepanekut aga ei toetanud ega hakka seadust muutma. Tederi ettepaneku poolt hääletas 28 opositsioonisaadikut ja selle vastu oli 35 koalitsiooni kuuluvat riigikogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles