Uuring: netikommentaare kirjutab marginaalne hulk inimesi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi internetikommentaare loeb päris suur hulk internetikasutajatest, siis vaid viiendik neist ehk 155 000 inimest kirjutab neid ise, regulaarseid kirjutajaid on aga väga väike hulk, selgus EMORi tehtud uuringust.

Internetti kasutab Eestis iga päev 823 000 inimest. Nende hulgast 58,8 protsenti (ehk 484 000 inimest) loevad ja kirjutavad netikommentaare.

Iga päev loeb internetikommentaare 24 protsenti küsitletutest, enamik (60 protsenti) loeb seda kuni kolmel päeval nädalas, 40 protsenti neljal või enamal päeval. Kõrgharidusega inimesed loevad kommentaare rohkem kui ülejäänud (64,2 protsenti).

Uuringust selgus, et lugejate jaoks on sageli kommentaarid osa artiklist - kui inimest artiklis kajastatud teema huvitab, siis loetakse ka kommentaare. Paljud küsitletutest märkisid, et otsivad kommentaaridest lisainformatsiooni, teiste inimeste arvamust, mingil määral püüavad avardada temaatikat. Peaaegu kolmandik vastanutest tahabki näha, kui labaseks võib kommenteerimine minna.

Mitte-eestlastele on teiste inimeste arvamus olulisem põhjus kommentaaride lugemisel (60,3 protsenti mitte-eestlaste seas versus 36,3 protsenti eestlastel).

Kes kirjutavad?

Veel selgus uuringust, et kui kommentaaride lugemine on harjumus, siis kommenteerimine mitte.

Kommentaare kirjutab oluliselt vähem inimesi kui loeb - vaid viiendik internetikasutajatest ehk 155 000 inimest üle Eesti. Pigem on need nooremad, alla 35-aastased inimesed, mitte-eestlased mõnevõrra rohkem kui eestlased (23,6 protsenti versus 17,1 protsenti internetikasutajatest).

Kommentaare kirjutavad rohkem madalama haridusega inimesed (alg- ja põhiharidusega 27,2 protsenti, 15,8 kesk- või keskeri haridusega, 20 protsenti kõrgharidusega). 

Kui kommentaare loeti sageli, siis kommenteeriti pigem harva. 41,8 protsenti on artikleid kommenteerinud viimase kuue kuu jooksul, 23,7 protsenti on teinud seda viimase seitsme päeva jooksul.

Kommenteerimine ei ole igapäevane tegevus - neist, kes seda on teinud nädala jooksul, on 81 protsenti teinud seda kuni kolmel päeval nädalas. Neid, kes teevad seda iga päev, on 7000 inimest.

Enamasti anonüümselt

Kaks kolmandikku ehk 63,7 protsenti kommentaaride kirjutajatest ei tee seda oma nime all. Kõrgharidusega inimesed kirjutavad oma nime alt vähem, madalama haridusega rohkem.

Kommenteeritavaid artikleid valitakse 96,6 protsendil juhtudest teema järgi. Inimesed arvavad, et neil on selle teema kohta midagi olulist öelda (65,6 protsenti kommenteerijatest ehk 102 000 inimest).

11 000 inimest kommenteerivad seetõttu, et väljendada, mida nad artikli autorist arvavad, kuid sellel põhjusel kirjutajate hulk on siiski marginaalne (7,1 protsenti).

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles