Delfi peatoimetaja: anonüümsete kommentaaride keelamisega karistaksime sadu tuhandeid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Soonvald
Urmo Soonvald Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald ei näe anonüümsete internetikommentaaride kaotamisel mõtet, leides, et sellega karistataks põhjusetult suuremat osa kommenteerijatest.

Soonvald ütles täna toimunud Avatud Ühiskonna Foorumil, kus arutleti sõnavabaduse ja vihakõne teemadel, et probleem pole anonüümsus, vaid see, et on inimesi, kes seda kuritarvitavad. «Probleem on anonüümsed kommentaatorid, kes ei oska käituda, teadlikud provokaatorid,» ütles ta.

Postimehe vastutav peatoimetaja Anvar Samost rääkis, et kui leht lõpetaks uuest aastast anonüümsete kommentaaride avaldamise, oleks selle äriline mõju väga väike, kuid Soonvald isiksustamata sõnavõttude keelamist ei pooldanud.

«Miks me peame karistama sadu tuhandeid inimesi ja võtma neilt ära võimaluse osaleda avalikus diskussioonis seepärast, et kuskil on kümmekond, sadakond idiooti?» küsis ta. «Meie ülesanne on võidelda kommentaariumi puhtuse eest ja ma ei arva, et ainsaks võimaluseks on kraani kinni keeramine, üldse ei ole.»

Samost tõdes, et solvavate kommentaaride kirjutajad on probleemiks ja nende kirjutatut on raske kommentaariumist välja sõeluda. Ta märkis, et oleks mõistlik, kui Eesti meediaväljaanded anonüümset kommenteerimist koos piirama hakkaksid. Postimehes on sulgemisele minevate kommentaaride hulk 5-6 protsenti, ütles Samost, kes näeb lahendust kommenteerimise isikulisemaks muutmises – arvamust peaks saama avaldada oma nime või kasutajanime alt.

«Kommentaarium tegelikult juhul, kui ta on sisuline, võimaldab meediaväljaande suhtlust oma lugejatega, aga selleks ei pea kommentaarium sugugi anonüümne olema,» ütles Postimehe peatoimetaja. «Oleks parem, kui ta oleks isiksustatud või selgelt isikulisem. Ei julge välja tuua küll midagi, mida see anonüümsus sisuliselt või ka äriliselt pakub.»

Samost lisas, et anonüümsuse kaotamine ei ole iseenesest tingimata vajalik, kuna saab ka anonüümsed kommentaarid automaatselt eelmodereerimisele suunata, nii et need ilmuksid mõnetunnise viivitusega.

Soonvald märkis, et kommentaariumi taseme parandamises on oluline roll heade kommentaaride võimendamisel, avaldades neid näiteks arvamusrubriigis, et need ei jääks ainult kommentaariumisse, kust neid on raske üles leida. «Usun, et see on kindlasti üks moodus, mis võiks tuua juurde häid kommentaare,» sõnas ta.

Soonvald ütles, et lööb enda jaoks kommentaariumi kolme ossa: arukad kommentaarid, «soo» ehk asjassepuutumatu loba ja halb osa. «Peaksime kommentaariumi puhastamisega alustama sellest halvast osast,» märkis ta.

Diskussiooni käigus tegi Samost Soonvaldile ettepaneku järgmisel nädalal kokku saada ja anonüümsete kommentaaride piiramist koos arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles