Leht: Saksa ja Vene hävitajatel oli Soome lahel vastasseis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Su-27 hävitajad.
Su-27 hävitajad. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Saksa ja Vene hävituslennukite vahel tekkis 15. septembril NATO õppuse ajal Loode-Eesti ranniku lähedal vastasseis, olukorra lahendasid intsidenti sekkunud Soome hävitajad, kirjutab Rheinische Post.

Ajaleht kirjutas Saksa õhujõudude Luftwaffe allikale viidates, et kaks Saksa hävitajat Eurofighter 15 kohtusid Vene radarilennuki Beriev A-50-ga Soome lahel Loode-Eesti ranniku lähedal 15. septembril.

Beriev A-50 on IL-76 baasil ehitatud radarlennuk, mille meeskonnas on 15 liiget ning mis tegutseb lendava juhtimiskeskusena kuni kümnele hävitajale.

Saksa hävitajad lähenesid Loode-Eesti ranniku lähedal lennanud Beriev A-50-le ning üritasid tundmatu lennukiga raadiokontakti saada. Üks Saksa piloot tegi Vene lennukist pilti. Ootamatult sekkus kaks Vene hävitajat Su-27, kes lähenesid ülehelikiirusel Saksa hävitajatele, märkis leht.

Intsidendi ajal jõudsid Saksa hävitajad, Vene hävitajad ja Vene radarlennuk Soome õhuruumi piirile. Olukorda sekkusid Soome hävitajad F-18, mis lendasid sündmuskohale ja eskortisid kõik lennukid tagasi rahvusvahelisse õhuruumi.

Siiani on ebaselge, kas intsidendi põhjustanud Vene radarlennuk rikkus Eesti õhupiiri, märkis Rheinische Post. Intsidendi ajal toimusid Eesti õhuruumis NATO õppused.

Kirjeldatud juhtum ei ole varem avalikkuse ette jõudnud. Läti ajaleht Neatkariga Rita Avize kirjeldas septembris juhtumit, kui 15. septembril ligines Läti piirile Vene elektroonilise luure lennuk A-50. Balti õhuruumi turvavad Saksa hävitajad ei lasknud lennukil Läti õhuruumi siseneda.

Neatkariga Rita Avize märkis septembris, et tõenäoliselt jälgis Läti õhuruumi lähedal lennanud vene luurelennuk samal ajal Eesti õhuruumis toimunud NATO õppusi.

Kaitseväe peastaap teatas viimastest Eesti õhupiiri rikkumisest septembri lõpus. 28. septembri õhtul sisenes Vene transpordilennuk AN-24 Vaindloo saare lähedal 1,4 kilomeetri sügavuselt Eesti õhuruumi ja viibis seal umbes pool minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles