Lastemuuseum jättis koolijütsid ukse taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastemuuseum Miia-Milla-Manda
Lastemuuseum Miia-Milla-Manda Foto: Mihkel Maripuu

Kadriorus vastavatud lastemuuseum Miia-Milla-Manda ei lasknud koolivaheaega veetvaid 1. klassi poisse omapäi sisse.

1. klassis käiv Oskar tahtis koolivaheajal koos oma sõbraga minna tutvuma Miia-Milla-Manda muuseumisse, mis reklaamis end kui lastemuuseumi. «Läksime sisse ja küsisime kahte esimese klassi lapse piletit. Küsiti, kas meil vanemaid ka kaasas on,» ütles Oskar.

Eitava vastuse peale uuriti neilt, kas neil oleks mõnd täiskasvanut endaga kaasa võtta, kuid ka seda võimalust neil polnud, sest emad-isad olid sel ajal tööl. «Öeldi, et siis te ei saa siia jääda, sest see on selline muuseum, kuhu saab tulla ainult koos täiskasvanuga,» rääkis 7-aastane Oskar, kes oli enne seda tulnud just raamatukogust.

Miia-Milla-Manda muuseumijuht Tanel Veeremaa ütles, et neil pole küll täpselt määratletud laste vanus, kes omapäi muuseumi sisse lastakse, kuid tõepoolest eelistatakse, et ekspositsioone tullakse vaatama perekaupa.

«Meie ekspositsioon on üles ehitatud nii, et see ei ole mitte uus mängumaa, vaid pigem keskkond, mis peaks aitama lapsevanemal oma last suunata. Muuseumipedagoogika ongi lastele õpetamine läbi mängu,» selgitas Veeremaa nende töö põhimõtteid.

«Meil ei ole reeglit ukse peal, et vanemateta sisse ei lasta, aga soovitame nad kaasa võtta. On olnud lapsi, kelle puhul giid muutub nende mõne lapsehoidjaks ja peab nende sabas käima, mistõttu ülejäänud külastajatega ta enam tegeleda ei saa.»

Lõhutakse asju

Probleeme on tekitanud see, et lapsed tassivad asju oma kohtadelt ära või lõhuvad neid. «Otsime maja eri osadest asju kokku. Palju asju on ka katki läinud, aga sellega oleme arvestanud, et lastel juhtub vahel ja keegi polegi pahane, kui mõni asi kogemata katki läheb,» kirjeldas Veeremaa.

Küll aga ollakse väga kurvad, kui lapsed asju tahtlikult lõhuvad. Näiteks oli üks laps maha visanud Rubiku kuubiku. Veel suurem kahju on, kui vandaalitsetakse spetsiaalselt muuseumile valmistatud esemete kallal. «Ruumis, kus me näitame selle maja ajalugu, on meil üles pandud paar purjekat ja praegu on mõlemad katki, nii et keegi ei saa nendega mängida ja neid ei saa ka juurde osta. Puitosad on ära murtud või on sinna peale astutud,» rääkis Veeremaa.

Veeremaa julgustas peresid ühiselt lastemuuseumisse tulema, kinnitades, et seal on ka täiskasvanutele palju huvitavat. «Olemegi nii üritanud ekspositsiooni läbi mõelda, et ta ei oleks mängutuba, kus lapsevanem lihtsalt kõrval istuks, vaid et tal ka endal oleks avastada ja näpunäiteid, mida ta saaks koos lapsega teha.»

Veeremaa arvas, et umbes 8-9-aastane laps võiks ikka veel oma vanematega koos muuseumis käia, sest selles vanuses veedab ta meelsasti nendega koos aega. Muuseum valmistab ette võimalust hakata korraldama eri ringitegevusi, kuhu oodatakse siis osalema lapsi ilma vanemateta.

Kumu kunstimuuseumi direktor Anu Liivak ütles, et neil pole laste omapäi sissepääsu seni küll piiratud. «Arvan, et kui lapsed omapead tulevad, peavad nad oskama käituda ja eks siis, kui nad probleeme tekitavad, peame neid korrale kutsuma,» lausus ta. «Aga meil ei ole küll olnud sellist pretsedenti, et peaks kedagi tagasi saatma. See on ju vahva, kui 1. klassi laps ise muuseumisse tuleb!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles