Laari valitsus tahab liita ETV ja Eesti Raadio

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kokkuhoidu taotlev valitsus tahab Eesti Televisiooni ja Eesti Raadiot näha ühtse organisatsioonina ning soovitas ringhäälingunõukogul eile hakata kaaluma mõlema ühendamise plusse ja miinuseid.

Eesti Televisiooni tegevjuhi Aare Urmi visioon viia ETV ja Eesti Raadio kulude kokkuhoiu mõttes ühise katuse alla sai eile tugeva jalgealuse, kui valitsus oma õhtusel kabinetinõupidamisel tegi ringhäälingunõukogule soovituse moodustada töögrupp mõlema avalik-õigusliku ringhäälingu ühendamiseks.

Lisaks soovib valitsus Eesti Raadio ja Eesti Televisiooni eelarvet näha ühtsena juba alates tulevast aastast.

Valitsuse nägemuse kohaselt peaks ETV ja Eesti Raadio edasine rahastamine hakkama toimuma avalik-õigusliku ringhäälinguteenuse tellimise lepingu alusel, mis tagaks eelarveliste vahendite hulga ja selle eest saadava teenuse vahelise seose.

Selgus tuleval aastal

Ringhäälingunõukogu esimees Tiit Sinissaar ütles, et jutud kahe organisatsiooni ühendamisest on toimunud suhteliselt emotsionaalsel tasandil ning seetõttu tuleb ühendamise plusse ja miinuseid väga põhjalikult kaaluda.

Kahe avalik-õigusliku ringhäälinguorganisatsiooni ühendamine ei saa aga toimuda üleöö, sest see eeldab nii ringhäälinguseaduse muutmist kui ka Riigikogu otsust.

Sinissaare kinnitusel ei ole ETV ja Eesti Raadio ühendamine siiski ainumõeldav variant ning kui nõukogu moodustatav töögrupp jõuab oma analüüsides järeldusteni, et ühendamine ei tasu ennast ära, siis seda sammu lihtsalt ei astuta.

«Ma arvan, et järgmise aasta keskel oleme selgelt läbi kalkuleerinud kõik erinevad võimalused ja selleks ajaks peaks ka selge olema, kas sellel sammul on mõtet,» ütles Sinissaar.

Kuus miljonit ETV-le

Eesti Raadio peadirektor Ain Saarna keeldus eile valitsuse ettepanekut kommenteerimast. «Ma ei tea, mille alusel hakatakse ühendama ja mida hakatakse ühendama,» tähendas Saarna. Varem on ta ajakirjanduses öelnud, et Aare Urmi välja käidud ühendamisplaanid on toored. Aare Urmilt eile õhtul Postimehel kommentaari saada ei õnnestunud.

Valitsus otsustas eile õhtul tulla vastu ka ETV kuid kestnud rahataotlustele ning eraldada telekanalile kevadiste koondamiskulude katteks kuus miljonit krooni.

Seda juhul kui ETV hakkab ringhäälingunõukogu range kontrolli all tagasi maksma praegu 5,5 miljoni kroonini küündivat võlga ASile Ringhäälingu Saatekeskus.

Ministrite meelest langeks võlgade tagasimaksmisel päevakorrast ära saatekeskuse pankrotihoiatus telemajale.

Loe ka Postimehe juhtkirja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles