Uusrikkad raiuvad endale läbi puude vaadet Tallinna lahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Kose tee alguses looduskaitse all olevas Windecki pargis on maha võetud mitmeid mehejämedusi jalakaid ja saari, mis varjasid Vene naftaärimehe Aleksandr Nakonetshnõi vaadet merele.

Nakonetshnõi massiivne helekollane kivikindlus ja seda ümbritsev sama karva kivimüür Kose tee 5/2 paistab pärast põlispargi hõrendamist Tallinna lahel edasi-tagasi kurseerivatele laevadele suure värvilaiguna kenasti kätte.

Nakonetshnõil omakorda pole enam muret, et ta ei saa oma kindluselamu merepoolsetest akendest päikeseloojangut nautida.

«Uusrikkad tahavad merd näha, maksku see, mis maksab,» nentis Pirita linnaosavalitsuses ehituste üle järelevalvet teostav Aarne Peterkop. «Neid ei peata ka põlispuude kõrge hind, mis olenevalt liigist võib ulatuda 30 000 - 50 000 kroonini puu eest.»

Looduskaitsealune park

Peterkopi hinnangul oli juba see vale tegu, et 1,4 ha suurune endine suvemõis, nüüdne Windecki park, mis on 1993. aasta maist looduskaitse all, endiste omanike järglastele tagasi anti.

«Maa ostis omanikelt ära ESSi endine omanik Urmas Sõõrumaa,» rääkis Peterkop. «Tema laskis teha detailplaneeringu ja müüs siis krundid edasi endisele majandusministrile Toomas Sildmäele, endisele siseministrile Robert Lepiksonile, kaskadöör Aldo Tammsaarele ja veel paljudele teistele.»

Peterkop ütles, et tegi tänavu katse päästa väärtuslike puudega Windecki park, mis asub saksa sõjaväekalmistu vahetus läheduses, kuhu on maetud ka Erna grupi sõjamehed. Selleks saatis ta mais kirja keskkonnaminister Heiki Kranichile ja keskkonnaameti juhile Aap Mummele, kuid ei saanud neilt vastust.

«See on fakt, et Tallinna eelmine linnavalitsus kinnitas pargiala detailplaneeringu ja laskis seal alustada ehitustegevust väärtuslike puude maharaiumisega,» väitis Peterkop. «Raieload vormistas keskkonnaamet.»

Toimetuse käsutuses oleva kahe raieloa järgi on Aap Mumme ja tema asetäitja Enn Puskar andnud tänavu jaanuaris ja aprillis naftaärimees Nakonetshnõi krunti haljastavale firmale Kaunimad Aiad loa 18 puu mahavõtmiseks kohe järgmisel päeval pärast vastavate sooviavalduse saamist.

Firma Kaunimad Aiad esindaja Ulve Pärn kinnitas, et raielubade saamisel polnud mingit kiirustamist, vaid sellele oli eelnenud mitu komisjoni. «Mäletan, et üks komisjon ajas teist taga,» meenutas Pärn. «Kui ma ei eksi, siis ainuüksi kahe puu taastamistasu oli 50 000 krooni.»

Maastikuarhitekt Kersti Lootus nentis, et Nakonetshnõi pole sugugi loodusvaenulik inimene. «Tema oleks tahtnud oma villa või lossikese ehitada mäenõlvale põlispuude vahele,» lisas Lootus.

Rong on läinud

Arhitekt Raine Karbi detailplaneering dikteeris aga majakoha ja selle vormigi ette ning seega tuli hoone alla jäävad puud maha võtta.

«Kui Pirita linnaosavalitsus oleks tahtnud Windecki parki säilitada, tulnuks seda teha palju varem,» lausus Lootus. «Park oleks tulnud arvata linna haljasmaa koosseisu ja seda poleks tarvitsenudki tagastada. Kuid ametnikud ju vahetuvad nii kiiresti… Nüüd on rong läinud ja isegi looduskaitsealune objekt ei välista ehitustegevust.»

Seega tuleb Windecki pargi põlispuudel anda kunagiste otsuste pärast teed majadele, mis kõik peavad Lootuse väitel tulema lameda katusega. Kollase lamedakatuselise maja kõrval ongi juba püsti heleroheline lamedakatuseline, ning hooneid peaks sinna veelgi juurde tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles