Tallinna kahe suurema ülikooli ühendamine aitab säästa raha

Merike Lees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Pedagoogikaülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli ühendamine aitab haridusminister Tõnis Lukase hinnangul hoida kokku ülikoolide kulusid ning tasakaalustab Tartu ja Tallinna ülikoolide võimalusi.

«Praegu nad oma kulutustega toime ei tule ja kannavad oma muid kulusid õppekulude arvelt,» ütles Lukas.

Ühinemise tulemusel jäävad kõik mõlemas pealinna suuremas ülikoolis õpetatavad erialad ja valdkonnad püsima, kuid hiljem võivad ülikoolid neid ise vajadusel sulgeda. «Ülikool peab käima ajaga kaasas ja õpetama seda, mida on vaja,» märkis Lukas.

Ka riiklikult tasustavate õppekohtade arv Tallinna ülikoolis ühinemise tulemusena ei vähene, küll aga väheneb paari aasta pärast riiklike õppekohtade arv üldse.

«Ülikoolid tahavad ühe õppekoha eest rohkem raha ja seda on võimalik maksta ainult tellitavate õppekohtade vähendamise tulemusel,» ütles Lukas. Praegu maksab üks õppekoht riigile keskmiselt 26 000 krooni aastas.

Tallinn versus Tartu

Tallinna Pedagoogikaülikooli (TPÜ) rektori Mait Arvisto sõnul on nende ülikooli eesmärk endiselt anda sotsiaal-humanitaarharidust, ja kui vaja, siis ka Tallinna Tehnikaülikooliga (TTÜ) liidetult.

«Praegu nöögitakse meid liiga palju, arenguteks ei anta ruumi ja investeeringuid ei tule - nii enam edasi ei saa,» selgitas Arvisto.

Arvisto sõnul on kõik viimaste aastate suuremad investeeringud läinud Tartusse ja sellele vastuseismiseks on vaja Tallinna ülikoolide ühinemist. «Siin on tegu poliitiliste huvidega ja nende tasakaalustamiseks tuleb kaasata ka Tallinna linn,» ütles Arvisto.

TTÜ rektor Andres Keevallik ei osanud öelda, mis kasu võiks kahe ülikooli ühendamine neile anda.

«Mingit mehhaanilist liitmist ei saa kõne alla tulla, kuid integratsioonivõimalusi on,» möönis ta.

Keevalliku sõnul tahab TTÜ oma identiteeti tehnoloogiaülikoolina säilitada, kuid kuna neil on ka sotsiaal- ja humanitaarteaduskond ja loomisel loodusteaduskond, siis nende osas on integratsioonipind olemas.

Tallinna kõrgkoolivõrgu ümberkorraldamise ekspertkomisjon avalikustas teisipäeval plaani ühendada akadeemilise taseme tõstmiseks TTÜ ja TPÜ. Sellise ettepanekuga läheb haridusminister jaanuaris ka valitsusse ning valitsus peaks TPÜ ja TTÜ ühendamise otsuse vastu võtma uue aasta esimesel poolel. Selle järkjärguline rakendamine hakkaks toimuma järgmisest õppeaastast.

Liitmine plaanis ka Tartus

Tallinna kõrgkoolivõrgu ümberkorraldamise ekspertkomisjon juhi, haridusministeeriumi teaduse ja kõrghariduse osakonna juhataja Rein Vaikmäe sõnul leiaks täielik liitumine aset pikemas perspektiivis ehk laias laastus võib see aega võtta neli või viis aastat.

Tallinna väiksemad ülikoolid - Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Muusikaakadeemia - on niivõrd spetsiifilised ja institutsionaalselt hästi toimivad, et nende ühendamine ei ole otstarbekas.

Tartu ülikoolivõrgu ekspertkomisjon valmistab ette Tartu Ülikooli ja Eesti Põllumajandusülikooli integratsiooni, mis võib viia samuti ühinemiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles