Konservatiivid näeksid presidendina Matti Pätsi

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti sõjaeelse presidendi Konstantin Pätsi pojapoja Matti Pätsi pakkumine presidendikandidaadiks ringleb mõttena Isamaaliidu rahvusradikaalsemal tiival, samuti parteidevälises Konservatiivide Klubis.

Patendiameti peadirektor Matti Päts võib leida vähemalt Isamaaliidu ühes osas presidendikandidaadina toetust, sest ametlikult pole erakonnas veel ühtki paberit, mis kinnitaks Riigikogu aseesimehe Tunne Kelami enesestmõistetavaks peetavat kandidatuuri.

Laitmatu taust

Päts on Isamaaliidu seenioride ühenduse esimees ning kuulub ka partei liikmetest koosnevasse rahvuslaste ühendusse. Kumbki neist ühendustest pole seni astunud mingeid samme, et Pätsi kandidaadiks esitamist erakonnas läbi viia.

«Seda küsimust pole seni arutusele võetud,» ütles Isamaaliidu seenioride ühenduse nõukoja juht Ülo Ruubel. «Aja-kirjanduses on Pätsi võimalik kandidatuur kõlanud. Ent tegelikult on see kõigepealt tema isiklik küsimus ning tänase päeva seisuga ei ole Isamaaliidus kindlasti sellist algatusrühma veel formeerunud.»

Isamaaliidu Rahvuslaste Ühenduse peasekretär, Pirita osakonna juhataja Toivo Kallas ütles, et Matti Päts oleks väärikas presidendikandidaat eelkõige oma omakasupüüdmatuse ja eetilisuse pärast.

«Päts on jõuline isiksus. Ma usun, et teda toetaksid paljud vanemad inimesed, kes on näinud teda fotodel koos president Konstantin Pätsiga.

Nõukogude võimu poolt represseeritud inimesed oskavad samastada omaenese kannatusi sellega, mida elasid läbi Konstantin Päts ja Matti Päts.»

Kallas ütles samuti, et patendiameti peadirektori Matti Pätsi taust on laitmatu ning ajaloolase Magnus Ilmjärve kirjutised tema vanaisa seostest Nõukogude Liidu Tallinna saatkonnaga ei suuda tema võimalikule kandidatuurile vähimatki varju heita.

«Ta leiaks kindlasti Isamaaliidu sees toetust. Kuid praegu ei ole teada, et keegi oleks Pätsi otseselt välja käinud - samuti, nagu pole ametlikult kinnitatud teisi mõeldavaid kandidaate.»

Klubiline mõte

Isamaaliidu peasekretäri Andres Ammase sõnul on seni Matti Pätsi võimaliku presidendikandidaadina nimetanud peamiselt Konservatiivide Klubi, mida juhib Eesti endine suursaadik Moskvas Mart Helme.

Ammas ütles, et peab Pätsi esitamist ka Isamaaliidu presidendikandidaadi kinnitamise aruteludel põhimõtteliselt võimalikuks ning et tegemist oleks tugeva kandidaadiga. Mitme mõeldava kandidaadi olemasolu näitab tema kinnitusel üksnes erakonna tugevust.

«Ma ei usu, et Pätsi nime esilekerkimine võiks Tunne Kelami positsioone selles arutelus kuidagi nõrgestada - nad on erinevad inimesed,» sõnas Ammas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles