Nõukogude armees teeninud ei saanud represseerituteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Raid
Andres Raid Foto: Sille Annuk

Tallinna ringkonnakohus jättis täna jõusse halduskohtu varasema otsuse, mille järgi ei saa Nõukogude armees teenima sunnitud eestlasi tunnistada represseerituteks.

Nõukogude armees teeninute eest käib kohut ajakirjanik Andres Raid, kes nõudis tänavu suvel Tallinna halduskohtus sotsiaalministeeriumilt Genfi konventsioonist lähtuvalt enese represseerituks tunnistamist ja sellega kaasnevaid represseeritutele suunatud hüvitisi.

Tänavu 1. juulil jättis halduskohus Raidi taotluse rahuldamata, mille järel pöörduski mees ringkonnakohtusse. Teise astme kohtu neljapäeval avaldatud otsuse järgi jäi jõusse siiski halduskohtu lahend.

Genfi konventsiooni kohaselt on okupeeriva riigi tegevus okupeeritud territooriumil ja nende isikute võtmine oma sõjaväkke repressioon ja rahvusvahelise õiguse rikkumine. Raid leidis, et Genfi konventsiooni tuleks rakendada ka nende suhtes, kes olid sunnitud minema oma tahte vastaselt Nõukogude armeesse.

Represseeritutel on õigus kuni 50-protsendilisele sõidusoodustusele ühistranspordis ja mitmetele tervisehüvitistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles