Uus linnavõim alustas tegevust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar oli tänavuse aasta linnaeelarve tutvustamisel volikogus optimistlik.
Linnapea Edgar Savisaar oli tänavuse aasta linnaeelarve tutvustamisel volikogus optimistlik. Foto: Toomas Huik.

Linnavolikogu esimesel istungil valiti volikogu esimees ja aseesimees, uue linnavalitsuse koosseis peaks selguma nädala pärast.


Täna kogunesid linnavolikokku 79 äsja valitud volinikku, kes kõigist hoiatustest hoolimata volikogu saali probleemideta ära mahtusid. Kuna volinikke on 79, aga kohti 80, siis sai IRLi kuuluv volinik Tarmo Kruusimäe enda käsutusse lausa kaks kohta ja seda volikogu esimeses reas. «Ma olen sellega väga rahul Mulle meeldis juba kooliajal üksi pingis istuda,» lausus Kruusimäe. Ta lisas, et üksinda istumise mugavus muutub oluliseks siis, kui näiteks eelarve arutamise ajal kipuvad istungid pikkadele öötundidele venima. Ja see juhtub tema sõnul kindlasti, sest seni Tallinnas tehtud eelarvekärped olevat vaid kosmeetika ning tõsine kärpimine alles ootab ees.

Tumedates ülikondades ja valdavalt lipsudega linnavolinike seas torkas silma hiljutine Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra, kel seljas roosa kampsun ja nägu ehtimas vähemalt nädalane habemetüügas. «Habe on kasvanud sellest päevast, kui mind ametist vabastati,» täpsustas Vakra ning lubas habeme ära ajada alles siis, kui järgmine ametissemääramine on selgunud.

2614 häälega volikokku valitud Vakra tunnistas, et loodab jätkata Nõmme linnaosa juhtimist. Küsimus võimaliku ametikõrgenduse ja näiteks Vabaduse väljakule abilinnapea ametisse siirdumise kohta võttis Vakra tõsiseks. «Ei, hoidku jumal. See oleks küll viimane variant. Tahaksin ikka Nõmmel oma tööd edasi teha, nii paljud asjad on pooleli,» lausus Vakra.

Tuleviku suhtes oli optimistlik ka senine Haabersti vanem Viktor Vassiljev, kes pääses volikokku 5582 häälega, mis oli Tallinnas paremuselt neljas tulemus. «Loomulikult ma jätkan oma ametis. Aga see on praegu veel suur saladus,» kuulutas Vassiljev rõõmsalt.

Esimese asjana võttis istungit juhtinud linnasekretär Toomas Sepp vastu fraktsioonide moodustamise avaldused. IRLi fraktsioonist jäi esialgu välja vaid Reet Roos, kuid see oli fraktsiooni nõuniku Eero Kose.sõnul vaid tehniline nüanss. «Kuna Reet Roos on praegu reisil, siis ta ei saanud lihtsalt fraktsiooni moodustamise koosolekul osaleda. Järgmisel volikogu istungil on ta kindlasti kohal ja kuulub ka IRLi fraktsiooni,» kinnitas Kosk.

Vastsed linnavolinikud said oma nahal kohe tunda omavalitsuste paljukirutud bürokraatiat. Volikogu esimehe valimiseks kulus 70 ja aseesimehe valimiseks 50 minutit, sest valimised viidi läbi vana head sedeli kasti laskmise meetodit kasutades. Oodatult valiti volikogu esimeheks tagasi keskerakondlane Toomas Vitsut ning aseesimeheks sotsiaaldemokraat Katrin Saks.

Vitsuti poolt anti 52 ja vastu 19 häält. Saks valiti aseesimeheks samuti 52 poolthäälega. Tema kandidatuuri olid Tallinnas võimukoalitsiooni moodustanud Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid paika pannud juba koalitsiooniläbirääkimistel. Oma lühikeses valimisjärgses tänukõnes lubas uus aseesimees viljeleda üksteisest lugupidavat poliitilist kultuuri, mille sisuks on tulised debatid linnakodanike hüvanguks.

Samuti kuulas volikogu ära linnapea Edgar Savisaare esitatud linnavalitsuse tagasiastumispalve ning Vitsut palus linnavalitsuse liikmetel jätkata tööd niikaua, kuni uus linnavalitsus on ametisse määratud. Seejärel paluti volikogu liikmed raekotta väikesele vastuvõtule.

Volikogu järgmine istung, mis toimub järgmisel neljapäeval, tõotab tulla palju põnevam. Siis on muuhulgas päevakorras Tallinna linnapea valimine ja uue linnavalitsuse koosseisu kinnitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles