Pitka ausammas tuleb Pöögelmanni alusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna andis Tallinna Kesklinna Valitsus Kaitseliidu Harju Malevale Johan Pitka monumendi püstitamiseks üle kaks graniittahukat, mis varem olid kasutuses Hans Pöögelmanni monumendi alustena.

Graniittahukad anti Kaitseliidule üle sihtotstarbeliselt admiral Johan Pitka langemispaigale Harjumaale Kõue valda, Alasi külla, Jaagu tallu Piksemäele püstitatava monumendi aluseks. Tahukad on neljast küljest poleeritud punase- mustakirjust kohalikust graniidist ja nende hind tänase turuväärtuse järgi on ca 37 tuhat krooni. Pitka monument hakkab kandma nime “Viimne verstapost” ja koosneb ausamba graniitalusest ning graniidist verstapostist, mis sellele kinnitatakse, lisaks vastavasisuline metalltahvel. Hans Pöögelmanni monument (autorid A.Vomm ja A.Alas) valmis 1961. aastal ja asus praeguseVälisministeeriumi taguses pargis. 1992. aasta juulis võeti monumendi pronksosa maha ja see on hoiustatud. Graniitalus asetses pargis kuni 2000 a. kevadeni. Johan Pitka (1872-1944) oli Eesti sõjaväelane, poliitik, kontraadmiral. Üks kaitseliidu asutajatest. Juhatas Vabadussõjas kõiki Eesti mereväe operatsioone. Hans Pöögelmann (1875-1938) oli EKP juht, publitsist. PM online

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles